Plakat za predstavu / -FOTO: STUDIO PRAZAN PROSTOR
22/09/2023 u 11:26 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Država, zamislite

Fascinantno je koliko se malo stvari i na koji način promijenilo u odnosu na prije 2.500 godina, kada ovo djelo nastaje. Ta univerzalnost, taj osećaj kao da Platon sve vrijeme gleda i zna budućnost ostavlja definitivno na mene najveći utisak, kaže Matejić

Premijera predstave "Država, zamislite" u produkciji Dramskog studija Prazan prostor zakazana je za subotu, 23. septembar, u 20 časova u Praznom prostoru. Prva repriza predstave zakazana јe za nedjelju, 24. septembra, u isto vriјeme.
Predstava je rađena u formi performans-predavanja, a tekstualno polazište nalazi u čuvenom Platonovom dijalogu "Država (ili O pravičnosti)".

Predstava preispituje neke od osnovnih političkih i društvenih pojmova koje Platon izdvaja, razvijajući ih u današnjem lokalnom i globalnom kontekstu.

Formu performans-predavanja Prazan prostor već niz godina istražuje u odnosu na različite ciljne grupe.

Autorski tim predstave "Država, zamislite" čine Ilija Gajević - režija; Milana Matejić - dramaturgija; Lina Leković - kostim; Marija Backović - izvršna producentkinja; Ivana Vujošević, dizajn plakata; a igraju Bogdana Kostić i Slaviša Grubiša.

Reditelj Ilija Gajević izjavio je da je osnovni motiv za postavljanje ovog teksta njegova literarna vrijednost, te snaga u pričanju priča koje su jednom društvu neophodne za uspostavljanje jedinstva i solidarnosti.

– Mislim da su priče važan mehanizam koji omogućava da vidimo da su stvari i odnosi oko nas umjetni, te da su podložni promjenama. Istovremeno, priče mogu da probude fascinaciju i motivaciju za stvaranje promjene koju želimo što ih čini vrlo moćnim političkim sredstvom - kaže Gaјević.

Dramaturškinja Milana Matejić kaže da јe za nju, na početku kariјere, bilo izazovno raditi Platonovu "Državu", djelo na kome se, između ostalog, temelji i naša civilizaciјa.

– Fascinantno je koliko se malo stvari i na koji način promijenilo u odnosu na prije 2.500 godina, kada ovo djelo nastaje. Ta univerzalnost, taj osećaj kao da Platon sve vrijeme gleda i zna budućnost ostavlja definitivno na mene najveći utisak. Nevjerovatno mi je bilo i to što njegov jezik nije toliko arhaičan koliko bismo očekivali od jednog antičkog kapitalnog djela. I to je bila takođe olakšavajuća okolnost - kaže Mateјić.

Ž.Ј.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. septembar 2024 23:02