Pozdrav iz Burse / -FA KIC BUDO TOMOVIć
18/07/2023 u 13:33 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

FA "Budo Tomović" učestvovao na internacionalnom festivalu folklora u Bursi

Koreografiјama Igre iz Boke, Vrsuta i Igre iz Crne Gore, reprezentativni ansambl KIC-a osvojio je srca i aplauze brojnih posjetilaca, ali i odlične ocjene i pozitivne kritike žirija koji je pratio sve nastupe

Najstariji podgorički Folklorni ansambl "Budo Tomović" učestvovao јe na prestižnom internacionalnom festivalu foklornih igara "Altin Karagoz" (Zlatni Karagoz) u Bursi u Turskoј, koji je održan od 7. do 12. jula.

Pod pokroviteljstvom opštine Bursa i Fondacije za kulturu, umjetnost i turizam, u okviru 35. festivalskog izdanja, na poziv organizatora ove godine učestvovalo je 17 ansambala i oko 650 igrača i umjetnika. Folklorni ansambl KIC-a je predstavljao Crnu Goru, našavši se u društvu folklornih društava iz Bosne i Hercegovine, Albanije, Sjeverne Makedonije, Hrvatske, Srbije, Poljske, Italije, Rumunije, Južne Koreje, Meksika, Uzbekistana, Rusije, Mađarske, Bugarske i dr.

image

Svi učesnici

-FA KIC BUDO TOMOVIć

KIC-ov folklorni ansambl predvođen Evaldom Krnićem predstavio je ljepotu crnogorske igre, pjesme, folklorne tradicije i nošnje, a nastupio je u pratnji orkestra pod upravom Aleksandra Saše Magovčevića. Koreografiјama Igre iz Boke, Vrsuta i Igre iz Crne Gore, reprezentativni ansambl KIC-a kao i mnogo puta do sada osvojio je srca i aplauze brojnih posjetilaca, ali i odlične ocjene i pozitivne kritike žirija koji je pratio sve nastupe.

image

Црногорске игре

-FA KIC BUDO TOMOVIć

Ovaj festival bio je prilika i da se steknu nova poznanstva i ostvare saradnje, te je FA "Budo Tomović" ovim učešćem otvorio vrata ka drugim festivalima, kroz pozive na slične folkorne manifestacije koje će biti realizovane u narednom periodu.

image

Crnogoraska nođnja zadivila sve učesnike

-FA KIC BUDO TOMOVIĆ

Da se kultura jedne države ne može upoznati bez njene kuhinje, Folklorni ansambl KIC-a pokazao je i kulinarskim umijećem, pa su članovi ansambla Milica Doderović i Andrija Mujović u okviru pratećeg programa, za organizatore i kolege pripremili i predstavili dio crnogorskih tradicionalnih specijaliteta.

image

Igre iz Boke

-FA KIC BUDO TOMOVIć

Nakon gostovanja u Turskoj, folkloraši ansambla "Budo Tomović" će ljetnju sezonu završiti nastupom na XIII Internacionalnom festivalu folklora CIOFF 2023, koji će biti održan na Cetinju od 20. do 24. jula, a ansambl KIC-a će biti jedan od šest folklornih društava iz Crne Gore, koji će nastupiti na ovoj značajnoj folklornoj smotri, uz goste iz regiona i Evrope.

image

Naša delegacija sa gradonačelnikom Burse Alinurom Aktašem

-FA KIC BUDO TOMOVIĆ
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 15:29