Internacionalni festival performansa IPAF 2024 / -FLU UCG
19/06/2024 u 12:16 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Festival performansa povezao Cetinje i Torino

Studenti Akademije Albertina iz Torina i FLU sa Cetinja, predstaviće performanse u video formatu i uživo, često koristeći ličnu istoriju i prenesena sjećanja

Internacionalni festival performansa IPAF, koji je pokrenut i premijerno organizovan na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju u oktobru 2023, imaće italijansko izdanje na Akademiji likovnih umjetnosti Albertina u Torinu, 21. i 22. juna 2024. Biće to omaž Marini Abramović koja će 23. juna primiti Počasni doktorat Albertina Akademije, obavijestili su iz Komunikacijskog i Pi ar centra Univerziteta Crne Gore.

IPAF je događaj koji su osmislili i kurirali: Marko Marković, dekan Fakulteta likovnih umjetnosti Univerziteta Crne Gore, Salvo Bitonti, direktor Akademije likovnih umjetnosti Albertina u Torinu, Maja Šofranac, prodekan za međunarodnu saradnju Fakulteta likovnih umjetnosti Univerziteta Crne Gore i Luigi Moio, umjetnik i profesor Performativnih tehnika u vizuelnim umjetnostima Akademije likovnih umjetnosti Albertina u Torinu.

Prvo izdanje IPAF-a pod nazivom RE-ACTION želi da pruži alternativne odgovore i kontrastne vizije svijeta koji se često čini nemirnim i teškim u očima svakog pojedinca.

image

Internacionalni festival performansa IPAF 2024

-FLU UCG

U ovom kontekstu, umjetnički izraz postaje medij za interpretaciju društvenih i kulturnih pitanja koja danas proživljavamo.

Studenti Akademije Albertina iz Torina i Fakulteta likovnih umjetnosti sa Cetinja, predstaviće performanse u video formatu i uživo, često koristeći svoju ličnu istoriju i prenesena sjećanja.

Prisutna će biti dva gostujuća umjetnika svjetskog renomea, simboli italijanskog i internacionalnog performansa. Franko B će predstaviti "Reflecting wounds", putovanje kroz istorijsko i kolektivno pamćenje, gdje tijelo umjetnika postaje platno, skulptura, poezija i zvuk. Marinella Senatore, koja je 2013. godine osnovala "School of Narrative Dance" (SOND) zainteresovana je za produbljivanje teme obrazovanja gdje tijelo postaje medij komunikacije.

image

Internacionalni festival performansa IPAF 2024

-FLU UCG

Pored italijanskih umjetnika na festivalu će biti izveden i performans istaknute crnogorske umjetnice Milke Delibašić "Excess of the Real" u kome će učestvovati studenti oba fakulteta.

Festival će 22. juna u 16:00 sati u Salonu Albertine ugostiti predavanje Svetlane Racanović, istoričarke umjetnosti, pod nazivom: "Marina Abramović: From Cut to Stitches" što će biti i uvod u prisustvo Marine Abramović 23. juna.

Za realizaciju I Internacionalnog festivala performansa Fakultet likovnih umjetnosti sa Cetinja i Akademija Albertina iz Torina se zahvaljuju Fabriciju Somi, predsjedniku Narodnog Univerziteta u Trstu; Aleksandru Denderu, predsjedniku Zajednice Italijana u Crnoj Gori i Regiji Friuli Venezia Giulia.

U saradnji sa Narodnim Univerzitetom u Trstu za Italijansku Nacionalnu Zajednicu u Crnoj Gori sa sjedištem u Kotoru u skladu sa regionalnim zakonom Friuli Venezia Giulia 16/2014 čl. 27 bis za 2023. godinu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
25. jun 2024 20:04