Александра Војводић Јововић и Василије Басараб / -ФОТО: Ж.Ј.
23/01/2022 u 01:35 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Филм о светитељу из Љешанске нахије приказан у Кинотеци

На крају пројекције публици су се поклонили режисер Радисав Јеврић, продуценткиња филма Ивана Костић и млади глумац Вук Бундало, који је тумачио дјечака Ивана Ускоковића

Наступом сопрана мр Александре Војводић Јововић у пратњи младог пијанисте Василија Басараба синоћ је почео и завршио у Црногорској кинотеци мултимедијални програм "Тихи кутак Христов", назван по истоименом награђиваном документарно-играном филму Радисава Јеврића.

Уједно, ово је био први кинотечки програм ове године, и прва пројекција.

Програм је понио назив по истоименом награђиваном документарно-играном филму Радисава Јеврића, који је уједно и сценариста. Филм говори о светитељу Српске православне цркве, Светом Мардарију Либертвилском и Свеамеричком, некадашњем дјечаку из Љешанске нахије, Ивану Ускоковићу. Његов живот Јеврић је дочарао кроз казивање почившег митрополита црногорско-приморског Амфилохија и свештеника из Русије и Молдавије, као и глумаца Радивоjа Буквића, Кристине Стевовић, Лазара Шћекића, Вука Бундала, Слободе Мићаловић, Сима Требjешанина и Небоjше Глоговца.

На крају пројекције публици су се поклонили режисер Јеврић, продуценткиња филма Ивана Костић и млади глумац Вук Бундало, који је тумачио дјечака Ивана Ускоковића.

Премијера у САД

Филм "Тихи кутак Христов" по сценарију и у режији Радисава Јеврића снимљен је поводом представљања светих моштиjу Св. Мардариjа након 82 године од његовог упокоjења. Свjетска премиjера филма одржана jе 16. jула 2017. године у Либертвилу (у Чикагу) на свечаноj канонизациjи.
Филм jе реализован у продукциjи Манастира Острог, а извршни продуцент и дистрибутер jе Делиус филм. Досад је приказан на више фестивала, на којима је освајао различите награде.

Захваљујући директору Кинотеке Горану Бјелановићу на могућности да прикажу овај филм у Кинотеци, као и публици која је с њима подијелила емоцију гледајући га, Јеврић је рекао да ово није први филм који је урађен у продукцији Манастира Острог, али је ово први филм изашао из крипте, и који је први пут приказан у некој институцији културе у Црној Гори. Он је додао да се нада да ће бити још таквих прилика.

Рекао је да је свијећа која је горјела све вријеме на сцени, уплаљена за сјећање на митрополита Амфилохија и Глоговца, дајући тако трећу димензију пројекцији филма и самом програму.

На указаном повјерењу и гостопримству захвалила је и продуценткиња Костић.

Вече је употпуњено казивањем поезије Ранка Радовића у интерпретацији глумаца Драгише Симовића и Вукана Пеjовића, а програм су водили Предраг Вукоjевић и Нела Терзић.
Ж.Ј.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 17:55