Vizual za dešavanje / -CRNOGORSKA KINOTEKA
25/03/2024 u 11:37 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Filmovi Vlatka Gilića

Filmovi Vlatka Gilića u Crnogorskoј kinoteci biće prikazivani od 25. do 27. marta od 20 časova u sali "Goјko Kastratović"

Crnogorska kinoteka nastavlja ciklus "San o stvarnosti - Crnogorski dokumentarni film" dokumentarnim ostvarenjima režisera Vlatka Gilića. Filmovi ovog režisera u Crnogorskoј kinoteci biće prikazivani od 25. do 27. marta od 20 časova u sali "Goјko Kastratović".

Svjetski priznati reditelj i scenarista Vlatko Gilić jedan je od najuspješnijih umjetnika na ovim prostorima, iako je svoju karijeru iza kamere prekinuo još 1980. godine. Tadašnje vlasti su u njegovim filmovima prepoznale antidržavne elemente, zbog čega Gilić više nije snimao filmove, iako je imao pripremljene nove scenarije. Do 1990. godine Gilić je učestvovao na mnogim konkursima, ali nikada nije dobio materijalna sredstva za realizaciju svojih scenarija, zbog čega je odlučio da se povuče iz javnosti.

Gilić je jedini reditelj iz Jugoistočne Evrope koga svrstavaju među 50 najboljih u istoriji svjetske kinematografije. Njegovi filmovi nalaze se u Galeriji modernih umjetnosti u Njujorku među najvećim stvaralačkim vrijednostima baštine čovječanstva, koji se čuvaju u bezbjednom skloništu od mogućeg gubitka biografija i zaborava.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 05:24