FLUID DIZAJN / -FOTO: FLUID DIZAJN
20/04/2023 u 17:26 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Grafički dizajn u fokusu

FLUID dizajn foruma počinje u petak, 21. aprila na Cetinju, a traje do 25. april. Otvaranje 11. izdanja FLUID Dizajn foruma zakazano je za 21. april, u podne, na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju kada će biti otvoreno pet izložbi.

Izložba "Fluidni identiteti" prikazaće selekciju radova sa ovogodišnjeg konkursa za mlade dizajnere u kategoriji plakat (FLUID – Regional Poster Award for Young Designers). Od ukupno pristigle 192 prijave na pomenutom konkursu, žiri je selektovao 39 radova iza kojih stoji 35 autora i autorki. Na otvaranju ove izložbe biće upriličena dodjela nagrada za troje najuspješnijih dizajnera. Nagrađeni radovi na prošlogodišnjem regionalnom konkursu za mlade dizajnere biće predstavljeni na izložbama FLUID (LEGO ERGO SUM) Awards 2022 u kategorijama plakat i fanzin.

image

FLUID DIZAJN

-FOTO: FLUID DIZAJN

U prostorijama FLU, biće otvorena i izložba plakata „Ponovo JUS” koja sadrži grafičke prikaze kultnih jugoslovenskih industrijskih proizvoda u razdoblju između '50 i '90 godina XX vijeka, a koja su obilježila djetinjstvo i odrastanje mnogih. Ovaj umjetnički projekat dobio je naziv po poznatoj skraćenici za Jugoslovenski standard.

Na platou ispred FLU publika će moći da pogleda izložbu radova Nikole Bade Radonjića pod nazivom "Šta um već prepoznaje". Ova serija radova značenjski mijenja postojeći semiotički kôd zastava različitih država i organizacija, sa ciljem reinterpretiranja novih identitetskih okolnosti iz recentne istorije ovih država, nudeći niz kompleksnih društveno-političkih poruka i pri tom zadržavajući već definisanu veksilološku formu.

U nastavku programa, u 13.30 časova, u Centru za kulturu će biti otvorena izložba "Dizajn za kulturu" (engl. The Design for Culture) na kojoj će se prikazati najreprezentativnije evropske prakse grafičkog dizajna u oblasti kulture. Postavka sadrži preko 200 eksponata koje čine posteri, publikacije i drugi grafički materijali dizajnirani od strane savremenih evropskih i svjetskih dizajnera za potrebe brojnih institucija koje djeluju u sektoru kulture, kao što su: Ministarstvo kulture Francuske, Tate Modern, Bavarska državna opera, Londonski muzej dizajna, Vienna Design Week, Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske, Jugoslovensko dramsko pozorište, Narodni muzej Crne Gore itd.

Fluidni identiteti

 Kao i na svim prethodnim izdanjima, FLUID dizajn forum ima okvirnu temu koja definiše sadržaj programa usmjeravajući ga ka povezivanju stručnih umjetničkih praksi sa javnim interesom zajednice. Predstojeće izdanje Foruma pod temom „Fluidni identiteti“ analizira ulogu dizajna u izgradnji i dekonstrukciji identitetskih narativa koji oblikuju društvenu stvarnost.

Nakon kraće pauze, program će biti nastavljen u 16 časova na FLU serijom predavanja otvorenih za javnost: Ane Prodanović, Lazara Rakonjca, Petra Stošića, Dajane Vujaklije, Wolfganga Fiela, Konstantian Demnera, Boruta Vilda i Karla Stokera.

Program FLUID dizajn foruma nastaviće se tokom vikenda serijom predavanja, prezentacija i panela. Cjelokupan program Foruma može se preuzeti sa linka: https://fluid-forum.me

U realizaciji FLUID dizajn foruma uključeni su FLU, NVU FLUX, Arhitektonski fakultet Podgorica, Narodni muzej Crne Gore, Ministarstvo kulture i medija, Prijestonica Cetinje, Ambasada Republike Slovenije i drugi. Izvršni producent je MAS Trade.

Ž.J.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
21. septembar 2024 20:40