Dječji žiri: Andrija Šaković – predsjednik, i članovi: Petar Đuranović, Anđela Čelebić, Nikolija Popović, Loran Ličina, Vučeta Janjušević, Jana Vojinović, Ksenija Pejović, Mila Čanović i Janja Milić / -FOTO: SRĐAN BOLJEVIĆ
08/09/2024 u 21:25 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Međunarodni festival lutkarstva: Gran pri za „Staru planinu”

Međunarodni festival lutkarstva Podgorica - Crna Gora završen je večeras dodjelom nagrada i izvođenjem predstave iz Rijeke „Sretna kućica”

Odluku o najuspješnijim učesnicima i ove godine donio je stručni žiri, a tu je kao i dosad bio dječji žiri.

Odluku da Gran pri 11. Međunarodnog festivala lutkarstva pripadne predstavi „Stara planina” Pozorišta za decu i mlade iz Kragujevca donio je žiri u sastavu Zoran Đerić, predsjednik, inače dramaturg i istoričar pozorišta, direktor Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada; a članovi su Kristina Obradović, glumica Crnogorskog narodnog pozorišta i Lucija Prstec Smolčec, kostimografkinja, umjetnička direktorica InPuT festa.

image

Dr Jovanović Nikolić uručila Gran pri festivala

-FOTO: SRĐAN BOLJEVIĆ

Njihovom odlukom nagrada za najbolju režiju koja od ove godine nosi ime režisera Gorana Bulajića pripala je Emiliji Mrdaković za predstavu „Stara planina”. Nagradu je dobitniku uručila Katarina Bulajić, kćerka Gorana Bulajića. Nagrada "Dragan Radulović" za najbolju dramaturgiju otišla u ruke Jelena Stojanović Patrnogić za istu predstavu.

Žiri je odlučio da nagrada za najbolje estetsko-tehnološko rješenje lutaka pripada pripala Luči Vidanović za predstavu „Sretna kućica” Gradskog kazališta Rijeka, dok je nagrada za najbolju scenografiju dodijeljena Klaudiji Lamantea za predstavu „Stara planina”. Nagrada za najbolju originalnu muziku pripala je Veselinu Frenkiju Bogićeviću za muziku u predstavi „Tarzan” podgoričkog Gradskog pozorišta. Ova predstava u režiji Davora Dragojevića i Tamare Vujošević Mandić najbolja je odlukom dječjeg žirija, a donijeta je većinom glasova.

image

Dobitnici nagrada s članovima žirija

-FOTO: SRĐAN BOLJEVIĆ

Pet ravnopravnih nagrada za glumačko majstorstvo odlukom stručnog žirija pripale su: Milici Vraneš („Stara planina”), Aleksi Baleviću („Tarzan”), Slobodanu Miljkoviću („Bajka o ribaru i ribici”), Dariji Nešić („Jan Bibijan”) i Zlatku Viciću (Sretna kućica”). 

Specijalna nagrada žirija za inventivnost, originalnost i preciznost izvođenja pripala je predstavi „Bebi sfera” Abun teatra iz Vitoria-Gasteiza iz Španije.

Festival je zvanično zatvorila dr Jelena Jovanović Nikolić ispred Ministarstva kulture i medija, koje je zajedno sa Sekretarijatom za kulturu Glavnog grada Podgorica, KIC „Budo Tomović” i drugim sponzorima i donatorima i prijateljima, pomoglo održavanje ovogodišnjeg izdanja manifestacije.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. septembar 2024 22:36