Поставка слика Ирине Селујанове у Друштву ”Св. Ђорђе” у Никшићу / - Жељко Шапурић
23/05/2021 u 14:00 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ирина Селујанова: Акварели руског села, природе и храмова

Архитектица и сликарка, која живи у Санкт Петербургу, Ирина Селујанова, своје стваралаштво, посредством кћерке Марије Жгун, по први пут представља љубитељима умјетности у Црној Гори, пише "Дан". Никшићка публика је имала прилику да погледа у Друштву "Свети Ђорђе" 26 слика, акварела којим је Селујанова представила дух своје земље, руско село, степу, старе грађевине, манастире и храмове.

– Ми смо ти који вјерујемо и вјероваћемо у свету Матушку Русију јер је то и завјет наших предака и наших светитеља. Марија нам доноси слике њене мајке и са њима дух руске степе, руског села и дух руског православља, казао је у име друштва Велимир Касалица.

Марија Жгун, која је отворила изложба, истакла је да њена мајка, упркос жељи, није могла доћи у Црну Гору јер је болесна. Пројектовање и цртање за Селујанову одувијек су били примарни, а слике су настајале током њених путовања Русијом са супругом. Селујанова је имала више самосталних изложби, осим у Русији и у Литванији, Пољској и Србији.

Нераскидиве вишевјековне везе

– Русија, Србија и Црна Гора имају нераскидиве и вишевјековне везе које су као отворена књига. Растко Немањић - Свети Сава на Свету Гору је отишао са руским монасима, а његов култ на простору Русије заживио је у доба Ивана Грозног, чија је баба била Српкиња - рекао је књижевник Милутин Мићовић.

– Након изложбе у Београду размишљала сам гдје то нас Русе још воле, па у Црној Гори, и зато смо овдје. Ви држите предавање, не само православцима, већ читавом свијету, да се не плашимо ничега, чак ни смрти, јер има нешто више и боље. Учите нас како сачувати светиње, шта је суштина живота. Зато сам донијела можда боље од онога што имам од маминог наслијеђа, истакла је Жгун.

У програму је учествовала и пјесникиња Сава Радуловић која је говорила своју поезију на руском и српском језику, а изложба у Друштву "Свети Ђорђе" биће отворена до 25. маја.

Б.БРАШЊО

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 12:02