Зелиоли и Ковачевић / -ФОТО: DJORDJE CMILJANIC
08/12/2021 u 18:10 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Још увијек виталан архив сјећања

Насловне стране на коjима су наjважниjи италиjански часописи представили Црну Гору италиjанским читаоцима представљаjу права мала умjетничка дjела и пружаjу нам прилику да се подсjетимо историjских догађаjа или епизода коjе добиjаjу актуелну димензиjу и виталност, саопштено је на отварању изложбе "Црна Гора на насловним страницама италиjанских часописа од 1896. до 1921. године". Изложбу коjу jе приредила Амбасада Италиjе у Црноj Гори, у сарадњи са Националном библиотеком из Напуља постављена је у Завичаjном музеjу Даниловград. Изложба је отворена поводом 9. децембра Дана општине и дана ослобођења Даниловграда.

Зелиоли је истакао да jе сигуран да ће изложба наићи на одушевљење jавности и у Даниловграду, с обзиром на прелиjепо сjедиште у коjем jе смjештена и да ће открити колико су дубоке и jаке везе са Италиjом

Предсjедница Општине Даниловград Зорица Ковачевић, казала jе да, након више од jедног виjека, насловне стране италиjанских часописа, коjе с изванредном ефикасношћу у jедноj слици сажимаjу догађаjе и епизоде вриjедне помена, несумњиво представљаjу и права мала умjетничка дjела, преноси ПР Центар.

Амбасадор Италиjе у Црноj Гори Лука Зелиоли, казао jе да насловне стране на коjима су наjважниjи италиjански часописи представили Црну Гору италиjанским читаоцима, пружаjу нам прилику да изнесемо на видjело из архива сjећања историjске догађаjе или епизоде коjи добиjаjу актуелну димензиjу и виталност.

– Насловне стране представљаjу права мала умjетничка дjела и обухватаjу период у коме су Италиjа и Црна Гора чврсто везане и захваљуjући вjеридби Виктора Емануела Савоjског и принцезе Jелене Петровић Његош, будућег краља и краљице Италиjе - рекао је Зелиоли.

Истакао jе да jе сигуран да ће изложба наићи на одушевљење jавности и у Даниловграду, с обзиром на прелиjепо сjедиште у коjем jе смjештена и да ће открити колико су дубоке и jаке везе са Италиjом.

Ж.Ј.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 12:37