Književno veče M. KNEŽEVIĆA, BERANE / - /
19/04/2024 u 11:35 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Književno veče Milana Kneževića u nedjelju u Beranama

U okviru svojih književnih nastupa po Crnoj Gori Milan Knežević će održati svoje Književno veče u Beranama, u Galeriji Polimskog muzeja, u nedjelju, 21. aprila, sa početkom u 20 časova.

Knežević će ljubiteljima pjesničke riječi govoriti izabrane stihove iz objavljenih zbirki poezije, posebno iz knjige pjesama „Robijaški refreni“, a osvrnuće se i na svoj roman „Obala Nesanice“.

O poetici Kneževića govoriće prof. dr Dragan Koprivica, koji će kao gost  programa nastupiti i u muzičkom dijelu Večeri, medijator će biti dr Marija Vešović, poeziju Kneževića govoriće i studentkinja Nataša Milić, a predviđeni su i gosti iznenađenja u muzičkom dijelu programa.

- Milan Knežević, profesor srpskog jezika, izuzetno je plodan pisac, autor već šest zbirki poezije, a sedma knjiga mu je roman “Obala Nesanice” (2021) u izdanju beogradskog “Štampar Makarija”, za koju je u januaru 2022. dobio nagradu beogradskog „Ježa“ „Slobodan Kostić“, za humor u satiri, uz proglašenje u beogradskom teatru “Slavija”. Za ovaj roman u aprilu 2022. dobio je i najznačajniju nagradu Udruženja književnika Srbije, „Radoje Domanović“, za najuspješniji satirični roman godine, i “Vidovdansku povelju” UKCG, navodi se u najavi.

Knežević i Koprivica održali kulturni program u zatvoru u Bijelom Polju

Dakle, tri nagrade za izuzetno djelo o imaginarnoj afričkoj državici, Obali Nesanice, kao obrascu diktature, korupcije, šverca i nepotizma, pa roman faktografski koincidira s devijantnim pojavama u Crnoj Gori tokom proteklih godina. U kritici je ocijenjeno da je Knežević napisao groteskno djelo o posrnuću nacije, uz naknadno buđenje duha slobodarskog otpora, i uz jačanje pravne države.

Dobitnik je i nagrade “Mirko Banjević” za zbirku poezije „Robijaški refreni“ (decembar 2021.) i “Velike Gramate”, nagrade Književnog društva Kosova i Metohije za 2021. kao najvećeg priznanja za književno stvaralaštvo, očuvanje srpskog jezika i kulture, koje to Društvo tradicionalno dodjeljuje uglednim piscima srpskog govornog područja.

Za najavljenu promociju Kneževića u Beranama već vlada interesovanje, pa se očekuje uspješno književno druženje uz bogat prateći program.

U čast 8. marta u KIC-u "Zeta" održano poetsko-muzičko veče

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 04:08