Bartolomej Stanković već gofinam istražuje i izvodi djela Vojina Komadine / -SVETLANA ćETKOVIć
08/12/2023 u 19:04 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Koncert povodom 90 godina od rođenja kompozitora Vojina Komadine: Zahtjevnost koja osvaja

Stanković je posebno za Muzički centar pripremio "cross- concert " - program tokom kojeg je između kompozicija upoznavao publiku sa Komadinom i njegovim fazama stvaralaštva

Povodom 90 godina od rođenja kompozirora i pedagoga Vojina Komadine u Muzičkom centru Crne Gore koncert je održao bosanskohercegovački pijansista Bartolomej Stanković. On je našoj publici predstavio gotovo sve poznate pijanističke partiture poznatog jugoslovenskog kompozitora koji je dobar dio radnog vijeka proveo na sarajevskoj muzičkoj akademiji, kao i Muzičkoj akademiji Crne Gore.

Barolomej Stanković jedan je od najboljih poznavalaca bogatog i stilski raznolikog klavirskog opusa Komadine, njegovom djelu posvetio je poslednjih šest goina svoje karijere. Takođe kao i on ima angažman na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Istočnom Sarajevu (profesor na katedri za klavir), koju je osnovao upravo Vojin Komadina.

Stanković je, posebno za Muzički centar pripremio "cross- concert " - program tokom kojeg je između kompozicija upoznavao publiku sa Komadinom i njegovim fazama stvaralaštva.

Stanković ističe za "Dan" da ga je posebno privukla raznovrsnost opusa Komadine.

- Zapravo daje mi inspiraciju za temeljit i dugotrajan rad, a uz to, kada vidim da publika pozitivno reaguje na kompozicije koje su, nažalost, ne baš toliko poznate, onda me još više motiviše da se bavim tim stvaralaštvom, koje je nadahnuto s jedne strane folklornim elementima našeg podneblja, a s druge strane onim najsavremenijim kompozicijskim tehnikama, odnosno postupcima koje su u to vrijeme kada je Vojin Komadina komponovao, bile aktuelne. Kompletan, dakle, taj, odnosno više tih aspekata na mene jako pozitivno utiče i siguran sam da će stvaralaštvo za klavir Vojina Komadina biti u fokusu mog istraživanja još dugi niz godina - kazao je Stanković.

Zahvaljujući manifestaciji "Dani Vojina Komadine" koju već sedmu godinu uzastopno priređuje Muzička akademija Univerziteta u Istočnom Sarajevu na kojoj je i profesor na klavirskoj katedri, a koju je osnovao upravo profesor i akademik Vojin Komadina, Stanković je postupno, godinu po godinu upoznaje, vježba i na kraju izvodi po jedno djelo. I tako se kroz ovih nekoliko godina, kaže, nakupio repertoar, kojeg je za klavir pisao Vojin Komadina.

- Uz intenzivan rad ovog ljeta sam izveo refrena Linđo za klavir i Mladalačke sonate iz 1959. godine, čime sam zaokružio klavirski opus Vojina Komadine. Do sada mi znamo da ovo što sam u dva dana u Crnoj Gori, dakle na Akademiji i Muzičkom centru Crne Gore odsvirao, da je to cjelokupan opus, ali naravno uvijek se može pronaći neka kompozicija koja je se negjde zagubila. Treba spomenuti da je takvu sudbinu doživio nemali broj kompozicija, uključujući i njegov koncert za klavir broj tri sa podnaslovom Autoportret - kazao je on.

Te kompozicije su izgubljene, najvjerovatnije, nažalost zauvijek, kad je porodica Komadina morala da napusti Sarajevo 1992. godine, objasnio je Stanković.

Kod Komadine ga inspiriše njegova kompleksnost teksture pijanističkih dijela. Na primjer, kaže on, preludijum za Aleksandru Romanić, pogotovo drugi preludijum, je izuzetno tehnički zahtjevan.

- Ali upravo me ta zahtjevnost, koja je kombinovana sa ponekad aleatoričkim postupcima, a nekada je pisana u stilu impresionizma, odnosno ekspresionizma, traži od mene posebnu koncentraciju - objašnjava on.

On je istakao da muzikolozi djelo Vojina Komadine smatraju veoma kompleksnim i dijele ga u četiri face - mladalački neo neoklasicizam, istraživačka avangardna faza, zatim foklorna i na kraju nova ejdnostavnost.

- I te četiri faze, kao četiri godišnja doba, kao četiri strane svijeta, su štivo za istraživanje. Da je ovo sigurno nešto što ćemo proučacati još drugi niz godina - kazao je on.

Tokom koncerta publika je imala priliku da vidi inserte iz TV intervjua Vojina Komadine.

Koncert je završo poslednjom kompozicijom Komadine koju je on posvetio bardu hrvatskog pijanizma Borisu Krpanu, koju je počeo da piše u sarajevu 1992, a završio je dvije godina kasnije u Beogradu. Na kraju smo čuli najpoznatije djelo Komadine - "Nijemo glamočko kolo" koje je napisnao 1975. godine u sarajevu. Ostaće zapamćena Stankovićeva strastvena i inspitarivna izvedba ovog komada.

image

Publika sa interesovanjem slušala djela kompozitora koji je jedno vrijeme u Podgorici

-SVETLANA ćETKOVIć

Koncert u Muzičkom centru Crne Gore u čast profesora Komatine dio je regionalne turneje, a pored Podgorice, jubilej će se obilježiti i u Karlovcu, Tuzli, Beogradu, Sarajevu i Istočnom Sarajevu i Banja Luci. Stanković je nastupio na Cetinju, u Muzičkoj akademiji, prije koncerta u MCCG.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 09:25