Штимовање инструмента - Роман Симовић / -ФОТО: МЕДИА БИРО
26/06/2024 u 18:21 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Koncerti su potrebni i umјetnicima i državi

U okviru XV Festivala gudača Perast 2024 u Kotoru јe preksinoć organizovan solistički koncert crnogorskog violiniste Romana Simovića
image

Публика пред Симовићев концерт

-ФОТО: МЕДИА БИРО
Brojni gosti uživali su u prelijepom ambijentu katedrale Svetog Tripuna uz zvuke briljantnog virtuoza. Na repertoaru se našlo šest sonata belgijskog kompozitora Ežena Isaia, svirane integralno, što je veliki podvig za bilo kojeg muzičara, kazao je nakon koncerta Roman Simović, prenosi Media biro. On je istakao da prvi put gostuje na Festivalu gudača.

– Zahvaljujem na sjajnoj saradnji, nadam se da ćemo i ubuduće sarađivati. Nakon kratke pauze opet sam u Kotoru, sviram ovoj divnoj publici i jako sam srećan zbog toga. Ambijent je divan, a kotorska publika je uvijek posebna - kazao je Simović.

Raduje se, dodaјe violinista, što na njegove koncerte dolazi veliki broj mladih ljudi, te da podržava svaki festival klasične muzike, koje u današnje vrijeme nije lako održati i organizovati.

image

Роман Симовић након концерта у Перасту

-ФОТО: МЕДИА БИРО

– Ovo nije nešto što se može preko noći organizovati. Znam koliko je sve to teško, ne samo kod nas u Crnoj Gori nego i šire. Nekim ljudima koji nisu iz ovog svijeta umjetnosti jako je teško objasniti šta mi to radimo i zašto su ovakva dešavanja bitna. Muzika nije profitabilna, oduvijek je velikim muzičarima trebala finansijska podrška, velikani je nisu imali. Mi radimo nešto što je neuhvatljivo i nevidljivo. Bavimo se tom prefinjenom umjetnošću koja negdje i nije za široke narodne mase, tako da, svaki festival u Crnoj Gori je poseban. Svim ljudima koji su i dalje istrajni i organizuju festival želim puno strpljenja. Ovo je potrebno ne samo Kotoru, nego i cijeloj Crnoj Gori, divno je što se festival organizuje svake godine - rekao je Simović.

image

Очигледно задовољство концертом

-ФОТО: МЕДИА БИРО

Podsјetimo, Festival gudača je osnovan 2009. godine u cilju razvoja muzičke kulture, obrazovanja i edukacije, te popularisanja klasične muzike, umrežavanja kreativaca i unapređenja ukupne kulturne i turističke ponude Boke kotorske.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
26. jun 2024 18:31