Новим романом показао завидно умиjеће - са промоције Војиновићевог романа / -фото: приватна архива
04/06/2021 u 15:45 h
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
StoryEditor

Кроз слике прошлости Mилика Војиновић исписао трагичне судбине

Промоциjа новог романа Милике Воjиновића, члана Удружења књижевника Црне Горе, "Ђавоље ткање", одржана jе у мултимедиjалноj сали КИЦ-а "Будо Томовић" у Подгорици. О роману су говорили књижевници и књижевни критичари, проф. др Драган Копривица и Милица Бакрач, а вече jе водила и читала одломке из романа пjесникиња Даниjела Jовановић.

– Војиновић је новим романом показао завидно умиjеће, уз слике прошлости и снажну ретроспективу страдања нашег народа под чизмом аутроугарске воjске, уз трагедиjе на ширем фону, све до поjединачних кобних судбина у колоплету несрећа коjе су сустизале jедна другу – казао је Копривица.

Воjиновић jе радни виjек провео као професор у Моjковцу и Смедереву, а обjавио десет књига, међу којима су посебно вриjедна два посљедња романа, "Уjутро ћемо бити вjечност" и "Ђавоље ткање"

По његовој оцjени, аутор jе у маниру искусног романописца показао судар историjе и човjека, уз антиратне поруке, саопштене увjерљиво, кроз мозаик трагедиjа такозваних малих људи, захваћених вихором ратних збивања. Милица Бакрач jе указала на богатство значења наслова "Ђавоље ткање" наводећи да jе риjеч и о Божjем ткању, jер су у књизи исписане трагичне људске судбине, посебно кроз судбине жене и маjке у црногорском сурово патриjархалном друштву, због чега су се дешавала и чедоморства. Нагласила jе и да jе наш народ одувиjек био осуђен на страдања од свакоjаке чизме, "страдао jе физички, биолошки, нестаjале би у страшним погромима непрегледне генерациjе у само jедном трену. Тим биљегом осjенчени су и ликови романа Воjиновића", казала је она.

Притом jе истакла и свеприсутни мотив шуме у роману, коjа jе одувиjек била симбол и темељ бића сеоског живља, његов почетак и краj, што jе аутор успjешно препознао у "Ђавољем ткању".

Воjиновић jе радни виjек провео као професор у Моjковцу и Смедереву, а обjавио десет књига, међу којима су посебно вриjедна два посљедња романа, "Уjутро ћемо бити вjечност" и "Ђавоље ткање".

С.Ћ.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community

Izdvojeno

24. septembar 2021 00:44