Детаљ са представљања монографије о Шошкићу / -ФОТО: КРСТО ВУЛОВИЋ
11/10/2021 u 17:00 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Легат за унапређење актуелних умјетничких пракси

Монографија о Илији Шошкићу недавно је први пут промовисана у мају у Подгорици, као дио његове ретроспективне изложбе

Монографиjа "Микрокозми Илиjе Шошкића", у издању подгоричког Секретариjата за културу и спорт, представљена је посљедње вечери VII Интернационалног сајма књига, у оквиру сегмента "Умjетност и политика'. О књизи која доноси преглед богатог артистичког и животног искуства ликовног умjетника свјетског реномеа Илиjе Шошкића, говориле су Нела Глигоровић, уредница овог сајамског програма, и уједно коауторка монографије, и Ана Медиговић, секретарка Секретаријата за културу. Монографија о Шошкићу недавно је први пут промовисана у мају у Подгорици, као дио његове ретроспективне изложбе истог назива.
Медиговић је казала да монографија има вишеструк значаj за црногорску друштвену и умjетничку jавност, jер се њоме презентуjу неоавангардне животне стратегиjе Шошкића, као легат за унапређење актулених умjетничких пракси. Такође, да је публикција документ за истраживање будућим генерациjама.

У укључењу путем видео линка, умjетник Илиjа Шошкић и уредница књиге Драгица Чакић, са посебном емоциjом истакли су да jе ово књига о историjи умjетности коjу може читати и разумjети сваки човjек, без разлике, и да ће кроз њу наjбоље схватити у чему jе значаj умjетниковог стваралачког рада и његове умjетности.

Ово је уједно био посљедњи програм овогодишњег сајма, преноси сајамска прес служба.

Ж.Ј.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 09:39