Зафрановић / Фото: Лазар Ружић
06/07/2021 u 22:49 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Лордан Зафрановић: Ако треба зубима ћу направити филм о Јасеновцу

Несхватљиво ми је било да су такво зло радили моји сусједи, који су се под утицајем пропаганде, понашали горе од животиња, каже редитељ

Југословенски и европски редитељ Лордан Зафрановић ових дана прегледа могуће локације на којима би на јесен требало да почне снимање филма о Јасеновцу, о коме говори више деценија.

Овим филмом, за који је многима рекао да ће га "зубима направити", редитељ ће завршити - или наставити, свој ратни опус.

- Рекао сам некима, са разних страна наше бивше земље, који нису имали разумијевања за тему Јасеновац да ћу, ако треба, зубима направити тај филм - рекао је Зафрановић у емисији "Прави угао" за РТВ Војводина.

Како је казао, прије 30 година је први пут ушао у Јасеновац, у , како каже, ту катарзу зла.

- Несхватљиво ми је било да су такво зло радили моји сусједи, обични људи, који су се под утицајем пропаганде, понашали горе од животиња. Толико ме је то фасцинирало да сам одлучио да правим филмове о томе- истакао је Зафрановић.

Иако је у једном тренутку био близу тога да напусти идеју о Јасеновцу, последњих двадесет година је, како каже, мислио да ће се вратити. То се и догодило када је на телевизији током мигрантске кризе видио трагичну слику дјечака којег је море избацило мртвог на италијанску обалу.

- Тада сам рекао имам сценарио о дјеци са Kозаре који смо давно написали Арсен Диклић и ја. Говорећи о трагедији те деце у логорима, ми уствари говоримо о времену данас- каже Зафрановић и додаје да је само осавременио сценарио.

- То је драма са новим великим сценама које сам носио у себи, али сам је употпунио новим крајем, који је сада доста олакшавајући. Публика ће из биоскопа изаћи са надом. Можда ће ме и оптужити за спајање Југославије-  додаје Зафрановић, који је за снимање овог филма добио новац од Филмског центра Србије.

Зафрановић је, између осталог, рекао и да је носталгичан за Југославијом која више не постоји, "земљом озбиљне кинематографије".

- Та држава је имала један цивилизацијски ниво, али као и све цивилизације на свом врхунцу треснула је у трагичан пад- закључио је он. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 05:06