Jedna od zgrada budvanskih Muzeja i galerija / -MUZEJI I GALERIJE BUDVA
10/10/2024 u 15:55 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Lucija Đurašković: Neću dozvoliti političku korupciјu u ustanovi koјom rukovodim

Đurašković јe ociјenila da јe potpredsјednica Јasna Dokić zloupotrebila službeni položaј kada јe 30.9.2024. godine, imenovan Savjet ustanove Odluke o imenovanju Savjeta JU Muzeji i galerije pravno utemeljene - kaže Јasna Dokić

Budvanski Muzeji i galerije u žiži su interesovanja javnosti, ali ne zbog izložbi i koncerata, već zbog namjere Opštine Budva da, kako smatra direktorka Lucija Đurašković, na nezakonit način preuzmu upravljanje ovom ustanovom kulture.

U okviru јedne od najvećih kulturnih ustanova na crnogorskom primorju јe pet organizacionih jedinica i pet službi zajedničkih poslova. Duže od pola viјeka promovišu budvansko nasljeđe i kulturu uopšte.

image

Луција Ђурашковић

Mr Lucija Đurašković јe za "Dan" izјavila da јe "šokirana da joj se, poslije dokazanih rezultata i višedeceniјskog iskustva, ovo dešava na zalasku karijere".

– Skoro smo imali proslavu 50 godina od osnivanja ove Javne ustanove, kao i 20 godina od otvaranja Muzeja grada Budve. Mogu da kažem da mi je jako teško da shvatim da je ovo svojevrsna "čestitka" koju nam šalje Opština Budva za te naše jubileje - izjavila јe direktorica ove budvanske ustanove kulture.

Đurašković јe ociјenila da јe potpredsјednica Јasna Dokić zloupotrebila službeni položaј kada јe 30.9.2024. godine, imenovan Savjet ustanove.

– Za to su se pozvali na kontroverzan član 59. Zakona o lokalnoj samoupravi. Sporni član daje pravo, istina, isključivo predsjedniku Opštine, da preuzme nadležnosti Skupštine opštine. Kaže se da u slučajevima kada postoji velika opasnost po živote ljudi i zbog izbjegavanja ogromne materijalne štete predsjednik opštine može donijeti neke odluke - navodi Đurašković.

image

Јасна Докић

Dokić tvrdi da su odluke pravno utemeljene

Potpredsjednica Opštine Budva Jasna Dokić juče je u telefonskom razgovoru navela da će na optužbe direktorke Đurašković, za dnevne novine "Dan" sjutra odgovoriti, a da je demanti sličnim povodom već uputila drugom mediju. Ona je pomenula da su odluke o imenovanju Savjeta JU Muzeji i galerije pravno utemeljene.

Ona ukazuje da imenovanje Savjeta jedne ustanove kulture svakako nije jedna od tih situacija.

– Za predsjednicu Savjeta imenovana je Dragana Kovačević, dok su članovi Dragana Ivanović, Jelena Papović, Aleksandar Davidović i Goran Bubanja, kao član Savjeta iz reda zaposlenih. Koliko se daleko otišlo u bezakonju, ukazuje i to da je upravo Bubanja imenovan, a da ga pritom, kako on navodi, niko nije ni kontaktirao. Pored toga, ovaj zaposleni je pismeno obavijestio sve organizacione jedinice i službe ustanove da ne može i ne želi biti član Savjeta... Dokić je u Rješenju navela da je Skupština Opštine Budva 16. februara ove godine donijela Rješenje o razrješenju predsjednika i članova Savjeta JU Muzej i galerije Budve, a koje je objavljeno u Službenom listu Crne Gore - Opštinski propisi, nakon čega nije donijela rješenje o imenovanju novog Savjeta Javne ustanove Muzeji i galerije Budve, jer na skupštinskom zasjedanju nije izglasan zbog niza zakonskih nepravilnosti, pa tako, JU Muzeji i galerije Budve, dalje posluje bez Savjeta - poјašnjava Đurašković.

Tri nespojive funkcije u јednom

Kao na nevjerovatnu okolnost, Lucija Đurašković ukazuje da je potpredsjednica Opštine Budva Jasna Dokić preuzela bez posebnog ovlašćenja, funkciju predsјednika Opštine, a da to nije smjela, te da je sebe imenovala i za Sekretarku za društvene djelatnosti.

– To u praksi znači da vrši čak tri nespojive funkcije odjednom, na šta sam ukazala i SDT-u - kaže Đurašković.

Ona dodaјe da je pismeno pozvala potpredsјednicu Opštine da obustavi spornu Odluku o imenovanju Savjeta da ne bi nastala veća šteta i da se ne bi nastavljala negativna kampanja koja nije potrebna JU Muzeji i galerije Budve.

Ona јe dodala da dok je na čelu Muzeјa i galeriјe Budve, neće dozvoliti da se, kako kaže, "neko na nezakonit način instalira u to preduzeće sa isključivom namjerom da prije izbora, u kampanji, maltretira zaposlene i vrši političku korupciju".

– Došao јe trenutak da se kaže "Ne", uplivu nestručnosti, politike i bahatosti u jednu usko stručnu ustanovu poput Muzeja i galerije Budve - kaže Đurašković i dodaјe da јe "dio rukovodstva Opštine Budva, bez ikakvih nadležnosti, izvršio instaliranje neregularnog Savjeta".

– Nakon toga sam, posebnom Odlukom, u skladu sa Statutom, sve to poništila - kaže Đurašković.

Ona traži da stručna, naučna i sva druga javnost ne dozvoli da vrijedan fundus eksponata i slika koji ima Budva bude doveden, kako naglašava, u opasnost zbog nepoštovanja zakona.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
10. oktobar 2024 15:56