Црногорски симфонијски оркестар / -фото: александар јаредић
18/10/2024 u 14:21 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Marko Simović: Na sceni Muzičkog centra gledaćemo i Muhai Tanga

Nova sezona u Muzičkom centru Crne Gore počinje večeras (18. oktobar). Crnogorski simfonijski orkestar pod dirigentskom palicom Marka Korovića izvešće od 20 časova Simfoniju br. 7 u Es - duru Antona Bruknera

Muzički centar Crne Gore (MCCG), sada već možemo reći tradicionalno, novu sezonu otvara koncertom Crnogorskog simfoniјskog orkestra (CSO). Na matičnoј sceni crnogorski simfoničari i dirigent Mark Korović će večeras, 18. oktobra, od 20 časova, priuštiti publici uživanje u јednoј od naјzanimljiviјih simfoniјa Antona Bruknera (1824-1896). Riјeč јe o Simfoniјi br. 7 u Es - duru, a koјa јe kompozitoru doniјela slavu јoš za života, i za koјu su vezane i neke istoriјske anegdote. Cijena karte je 10 eura, dok je za đake i penzionere sedam eura.

Umјetnički direktor MCCG Marko Simović u razgovoru za "Dan" јe predstavio osnovne smјernice ovogodišnje sezone, uz isticanje zadovoljstva dosadašnjom posјećenošću njihovih programa.

– Ukoliko radite dobro i uvijek bolje, rezultati su neminovni. O tome najbolje može da sudi naša publika, a za većinu naših programa traži se karta više, pa nemamo razloga da budemo nezadovoljni - kaže Simović.

image

Марко Симовић, умјетнички директора МЦЦГ

-МУЗИЧКИ ЦЕНТАР ЦРНЕ ГОРЕ

U novu sezonu MCCG i njegov trenutno najistaknutiji dio - CSO pred publiku izlaze sa koncertom posvećenim Antonu Brukneru. Zašto ste se odlučili baš za ovog autora i njegovu Sedmu simfoniju? Zašto je bitno da CSO na repertoaru ima i djelo ovog kompozitora?

– Austrijski kompozitor, predstavnik vrhunca njemačkog romantizma, Anton Brukner ostavio je dubokog traga u stvaralaštvu 19. vijeka, inspiracija je za mnoge velikane, a koje takođe imamo ove sezone na repertaoru CSO poput Malera. Upravo grandioznost i monumentalnost njegovog simfonijskog stvaralaštva te istorijski značaj Bruknerove Sedme simfonije, uz želju da ove godine za otvaranje sezone u prvi plan istaknemo CSO odabrali smo ovo djelo. U kontekstu izgradnje našeg ansambla, ali i uz obavezu da našoj publici predstavimo i djela koja se nikad uživo nijesu čula u Crnoj Gori na fonu programskih iskoraka koje u kontinuitetu ostvarajumo na repertoaru CSO i u narednom periodu nalaziće se neka od najznačajnijih djela muzičkog stvaralaštva.

Uskoro na sceni Mocartov "Don Đovani"

• Prošle sezone dirigent Korović najavljivao je da bi na sceni MCCG trebalo biti izvedeno jedno veće vokalno - instrumentalno djelo. No, MCCG još nema formiran sopstveni hor. Što je potrebno da bi se došlo do stalnog vokalnog sastava u vašem okrilju?

– U pravu ste, prošle sezone imali smo gostovanje hora Hrvatskog radiјa i televizije i izveli smo Mocartov Rekvijem. Ovaj koncert je očekivano izazvao veliku pažnju javnosti, a odjeci su prisutni i ovih dana. Ove sezone ćemo u tom kontekstu po prvu put u vlastitoj produkciji na scenu MCCG postaviti Mocartovog "Don Đovanija", a u saradnji sa horom Muzičke akademije. Naravno, svi koncerti koji uključuju vokalno-instrumentalni izvođački ansambl očekivano pokreću opravadano pitanje osnivanja prvog profesionalnog horskog ansambla u okviru MCCG. Moram reći da smo mi kao institucija za realizaciju ovog značajnog poduhvata spremni. Ukoliko obezbijedimo adekvatnu podršku od strane resornog Ministarstva, ali i od Ministarstva finansija, koje odobrava nova radna mjesta u javnom sektoru, smatram da realizaciju ovog projekta MCCG može sprovesti u nekom srednjoročnom periodu.

image

Коровић током једног од ранијих концерата ЦСО

-музички центар црне горе

Da li postoji neki posebno definisan moto nove sezone? Što ćemo još tokom sezone imati priliku da čujemo kada je u pitanju CSO?

– Često se na repertoaru umjetničkih ansambala nalaze neka od djela koja smo ili izveli prethodne ili nekoliko sezona priјe toga. To su djela prema kojima naša publika ima posebne emocije ili koja su od značaja za razvoj našeg ansambla, a zašto ne reći i da se ista djela u različitim interpretacijama partitura od strane dirigenata našoj publici često predstave na potpuno drugačiji način. Ove sezone na našem repertoaru naći će se: Dvoržak, Glazunov, Čajkovski, Prokofjev, Rahmanjinov, Maler, Skrjabin, Borodin, Mocart, Hajdn, Rimski-Korsakov, ali i neka nova djela iz domaćeg opusa...

Јoš zanimljiviјi programi za dјecu i mlade

• Prethodnih sezona kreirali ste i programe namijenjene djeci. Da li ćete tu praksu ponoviti i ove godine, i da li ćete možda osmisliti i neke programe koji bi uključivali i tinejdžere, ali i one najmlađe, kao što možemo vidjeti u nekim većim centrima u okruženju?

– Edukativni sektor MCCG je po mom skromnom sudu, a to mi kao dugogodišnjem prosvјetnom radniku i pripada, jedan od najznačajnih segmenata našeg rada. U tom smislu kreiramo i unapređujemo naše programe koje smo namijenili podjednako i našim najmlađim, ali i djeci svih uzrasta. Za te programe vlada veliko interesovanje koje nam ne daje za pravo da se opustimo, te će i ti sadržaji ove sezone biti ništa manje, ako ne i zanimljiviji u odnosu na našu prošlu sezonu. Ovaj pristup nije samo iz razloga da na koncertima u budućnosti obezbijedimo novu publiku, već je osnovna intencija da u procesu intelektualnog razvoja našim mladim posjetiocima omogućimo pristup kvalitetnim programskim sadržajima koji će doprinijeti njihovom kvalitetnijem obrazovanju i udaljiti ih od, danas na žalost tako sveprisutnih, negativnih društvenih pojava.

Pretpostavljam da će i ove godine na sceni MCCG gostovati neka značajna imena iz svijeta muzike - instrumentalisti, pjevači, dirigenti... Možete li nam nešto više reći i o tome?

Uz nama sad poznatog šefa dirigenta Marka Korovića i uz dirigenticu CSO Ivu Marzano, imaćemo priliku da ugostimo i neka nova imena koja do sada nijesu nastupala sa našim ansamblom. U tom smislu prije svega istakao bih Muhai Tanga, najistaktnutijeg kineskog dirigenta koji je u okviru svoje karijere, a prije saradnje sa CSO nastupao sa nekim od najznačajnijih orkestara svijeta poput Berlinske, Bečke, Njujorške filharmonije. Sa nama će biti i Bisera Čadlovska, šef dirigent makedonske opere i baleta, svima nama dobro poznati naš Bokelj Robert Homen, ali predstavićemo i Klaudia Jania iz Španije. Sa nam će u ulozi solista biti i Petar Pejčić, Vujadin Krivokapić, Aleksandar Sinčuk, Srđan Bulatović, Darko Nikčević, Iris Daverio, Rita Kinka i još mnogi sjajni umjetnici poput svjetski poznatog baritona Željka Lučića. Jedna od zanimljivosti iz predstojeće sezone je gostovanje prvog šefa dirigenta CSO Alekseja Šatskog. Biće zanimljiva i njegova vizura gdje smo stigli u odnosu na to odakle smo počeli.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. oktobar 2024 14:21