Jelena Marković / Evropski savez
29/08/2024 u 16:50 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Marković: Kovačević dozvolio snimanje serije RTS-a bez saglasnosti Ministarstva kulture

Potpredsjednica Liberalna partije i predstavnica Evropskog saveza Jelena Marković ukazala je da predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević zloupotrebljava službeni položaj, tako što je dozvolio da se na području te opštine, bez saglasnosti Ministarstva kulture, snimaju kadrovi za seriju "Tvrđava", u produkciji RTS-a.

- Ovi koji trebaju da snimaju nemaju odobrenje od Ministarstva kulture, znači silnik je preuzeo na sebe da radi šta mu je volja i da pritom maltetira građane Nikšića - navodi Marković.

Kako ističe, traži da se snimanje u režiji Aleksandra Vučića preko poslušnika Marka Kovačevića Ministarstvo kulture Crne Gore pod hitno zabrani jer, dodaje, u ovakvoj uzavreloj situaciji može doći do nemilih scena što je i cilj Kovačevića i diktatora Vučića.

- Ko neovlašćeno to radi? To čine oni koji ne poštuju našu državu i misle da mogu da rade šta god im padne na pamet zato upozoravamministarku Tamaru Vujović da hitno reaguje - napominje Marković.

Naglašava da bi trebalo da je Ministarstvo kulture odobrilo snimanje.

- Potrebna je hitna reakcija Zavoda za zaštitu spomenika kulture jer je Tvrđava crnogorsko kulturno dobro pod zaštitom države, tako da saglasnost za snimanje ne može izdavati neko sa lokalnog nivoa, već to mora Ministarstvo kulture i ko želi da snima mora predati scenario na uvid da ne bi došlo do zloupotrebe kulturnog dobra - navodi Marković.

Počelo snimanje serije “Tvrđava”, ekipa trenutno u Crnoj Gori

Dodaje da je Opština Nikšić, odnosno Turistička organizacija te opštine, platila smještaj za svu ekipu u iznosu od 160 hiljada eura.

- Jasno je da se finansira dalji kuturni genocid nad Crnom Gorom, što im je u Nikšiću uz pomoć kolega iz lokalne vlasti, Demokrata i do sada bio cilj. Ovo poprima razmjere i liči na osmišljen i organizovan filmski kriminal što je jako opasna stvar, zato VDT da se uključi i hitno reaguje - ističe Marković.

Zbog snimanja serije „Tvrđava“, zatvoren saobraćaj na putu Grahovo–Nudo

Prema njenim riječima, prije neki dan napadnuto Cetinje i Orlov krš, a sada Nikšić i stara tvrđava.

- Ovo crnogorske institucije moraju spriječiti, jer śutra će se nastaviti dalje i neki drugi grad je cilj i još neko crnogorsko kulturno dobro i tako nam mijenjaju istoriju gradova i same države Crne Gore - kaže Marković.

Smatra i da rade na projektu potpune asimilacije svega crnogorskog i destabilizacije i sprečavanja brzog ulaska Crne Gore u EU.

- Zato pozivam naše institucije hitno da reaguju - poručuje Marković.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
09. septembar 2024 12:53