Никола Балевић у Кикинди са својим радом / -ФОТО: ИВАНА РАДОВАНОВИЋ
26/09/2021 u 16:55 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Млади вајари упијали искуство о раду са глином

Поред вајарске праксе, студенти су имали прилику и да се упознаjу са основама ReOrg метода, интернационално признатог иновативног начина реорганизациjе и оптимизациjе музеjских депоа, коjи се од ове године имплементира у депоу центра "Terra"

Студенти мастер програма вајарства цетињског Факултета ликовне умјетнисти у оквиру стручне праксе боравили су у центру "Terra" у Кикинди, обавјештава њихова професорка вајарка др Ивана Радовановић. Стручно су се усавршавали студенти Никола Балевић, Мато Уљаревић, Сара Петровић, Драгана Петковић, Жељка Песторић и Александра Аранитовић.

Допринос развоjу културне дипломатиjе

Радовановић додаје да центар и симпозијум "Тера" од свог оснивања његују поред презентације савременог стваралаштва и активну партиципациjу на пољу мултикултурализма и интеркултурализма.

– Међународна институционална сарадња са академским институциjама из региона потврђуjе генералну идеjу центра "Тера" да се кроз овакве проjекте допринесе билатералноj сарадњи земаља учесника на умрежавању, jачању интеркултуралног диjалога и очувању колективне мемориjе и културног разумијевања као огледала заjедничке прошлости, садашњости и будућности. Међусобно културно разумијевање, интеркултурални диjалог и успјешне праксе на пољу културе и умјетности значаjно доприносе развоjу културне дипломатиjе развиjаjући метод "меке моћи" као успјешан инструмент билатеране и мултилатералне сарадње - наводи др Ивана Радовановић.

Споразум ове двије институциjе о сарадњи на плану ликовних умјетности - скулптуре у теракоти, едукациjе, музеолошке праксе и интеркултуралног диjалога потписан jе прије 12 година и одвиjао се непрекидно до 2015. године. На инициjативу Иване Радовановић, доктора ликовних уметности и доцента Факултета ликовних умjетности са Цетиња, а уз подршку декана мр Марка Марковића, ове године сарадња jе обновљена и у склопу ње је ових шест цетињских студената обавило радионицу у Кикинди из области технике ваjања скулптуре у теракоти. Мастеркласове на тему скулптуре у теракоти водио jе мр Слободан Коjић, академски ваjар, оснивач и директор центра "Terra" и бивши професор ФЛУ са Цетиња.

– Будући да рад и боравак у обjекту старе циглане и црепане односно данас Атељеу "Terra", коjи има статус споменика културе од значаjа за индустриjско насљеђе, нуди све расположиве техничке и технолошке услове за преношење знања, студентима jе током ове седмодневне практичне наставе паралелно пренијето и 40 година интегрисаног искуства у раду са глином. Поред вајарске праксе, студенти су имали прилику и да се упознаjу са основама ReOrg метода, интернационално признатог иновативног начина реорганизациjе и оптимизациjе музеjских депоа, коjи се од ове године имплементира у депоу центра "Terra". Трансфер знања из области музеолошке праксе jе од изузетног значаjа за самоуправљање, документовање и адекватно чување умјетничких предмета што су студенти и наши професори препознали као примјер добре праксе коjи би прилагодили своjим потребама и реализовали у будућности у оквиру своjих институциjа - каже др Радовановић.
Ж.Ј.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 02:43