Jedna od koreografija koje plijene i pokretom i kostimom / -FOTO: CSSO
10/09/2024 u 15:47 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Mostom sačinjеnim od plesa i muzike vežu se narodi

Crnogorska publika ima priliku da večeras (10. septembar) i sjutra uveče pogleda u Muzičkom centru Crne Gore (MCCG) izuzetne performanse kineskih mladih umjetnika plesača, kao i njihovih kolega muzičara. Ova dva izuzetna umjetnička događaja dio su projekta "Kinesko- crnogorski most"

Na velikoj sceni MCCG večeras u 20 časova počinje baletsko gala veče naslovljeno "CIAO". Na kineskom riječ "ćao" označava most, dok se kod nas odomaćio ovaj italijanski pozdrav, kao pozdrav upućen prijateljima. Naredno veče, sjutra, 11. septembra, od 20 časova na istom mjestu, publika ima priliku da čuje Čangša simfonijski orkestar. Cijena ulaznice je 10 eura, odnosno za đake i penzionere sedam, obje večeri.

Prethodno, nastup mladih kineskih umjetnika vidjela je 8. septembra u teatru "Madlenianum" beogradska publika, a nakon nastupa u Podgorici, predstaviće se i u Sarajevu.

Projekat zajednički realizuju Institut za umetničku igru iz Beograda sa obrazovnim i umjetnički institucijama iz Narodne Republike Kine - Shanghai Normal University i Jingdezhen Vocational University of Art.

Na baletskom gala koncertu "CIAO" večeras će nastupiti igrači koji prethodno danas prođu audiciju, kako nam je rekla Jovana Ikonić, ispred Instituta za umetničku igru. Pored nje članovi ovog žirija su i Aleksandar Ilić, Isidora Damjanović, Miao Xiaolong i Hao Huili.

image

Lin Zaiyong, drugi zdesna, s članovima delegacije Univerziteta

-FOTO: ŽIVANA JANJUŠEVIĆ

Saradnja je počela prije dvije godine, kada je Srpska delegacija s prof. dr Vladimirom Tomašević posjetila Shanghai Normal University, a tom prilikom je potpisan i sporazum o saradnji koji je omogućio realizaciju ovog "CIAO" festivala, kaže Ikonić. Dodaje da je imala prilike da i sama u maju ove godine boravi u Šangaju i radi sa studentima plesa na ovim univerzitetima.

Publika će imati priliku da vidi varijacije iz klasičnog i modernog plesa, a što posebno raduje i tradicionalnog kineskog baleta i folklornih igara, dodaje Ikonić. Sve koreografije su kineskih koreografa, dodaje Ikonić.

– Mislim da će večerašnji gala koncert biti nešto sasvim drugačije od onog na što je ovdašnja publika navikla, nešto sasvim novo. Jer, njihov tradicionalni ples je veoma ekspresivan, pritom, sve je u detaljima, kao i lijepim kostimima, tako da će biti veoma, veoma zanimljivo – najavljuje Ikonić. Napominje da inače na ovoj "turneji" učestvuje 12 studenata igrača sa Shanghai Normal University i 13 sa Jingdezhen Vocational University of Art.

Otvoreni za nova iskustva

Jovana Ikonić, koja je koreografkinja, napominje da je imala divnu saradnju s tamošnjim mladim plesačima koji su bili otvoreni za nova iskustva i znanja, iako su u početku bili suzdržani.

– Bukvalno sam ih gurala da postavljaju pitanja, i rekla sam im da ne postoji glupo pitanje, jer sa svakim postavljenim pitanjem i odgovorom oni će napredovati i graditi se kao umjetnici i izvođači. I nakon što je prva osoba postavila pitanje, krenula su pitanja jedno za drugim, i bila su veoma duboka i promišljena, što mi je dokazalo da su otvoreni za nova iskustva, jer, ja sam s njima radila savremenu igru, a ova grupa je više bila zaokupljena tradicionalnim plesom – kaže Ikonić

U Crnoj Gori ovom prilikom boravi Lin Zaiyong, rektor Shanghai Normal University i Zhao Wenguo, prorektor Jingdezhen Vocational University of Art. Obojica napominju da je glavni cilj ovog festivala saradnja s ovdašnjim mladim I talentovanim umjetnicima, a za koje se nadaju da će nakon ovog boravka imati prilike da gledaju na nekoj od kineskih scena.

image

Lin Zaiyong

-FOTO: VANžE ŽANG

Kako kaže Lin Zaiyong osnova tema i ideja cijelog projekta je "ćao" – što na kineskom znači most, odnosno internacionalni umjetnički festival koji spaja mlade kineske I balkanske umjetnike. Ovaj put, dodaje Lin Zaiyong, fokusirali su takmičenje I nastupe na umjetnost plesa.

– Nadamo se i iskreno vjerujemo da ćemo preko ovog mosta mlade kineske umjetnike dovesti u ovdašnji region, i da ćemo na taj način produbiti prijateljstvo među različitim narodima – kaže Zaiyong, napominjući da njihovi studenti nijesu prvi put u Crnoj Gori, iako jeste delegacija Univerziteta i da ih to veoma raduje. Napominje i da su upravo zahvaljujući umjetnosti, naročito filmu, imali već neka osnovna (pred)znanja o Crnoj Gori. Tome je, dodaje on, najviše doprinijelo Crnogorski paviljon na Šangaj Expo izložbi 2010. godine, gdje je predstavljena reprezentativna umjetnost iz Crne Gore. Napominje i da je upravo naš paviljon obišao sa porodicom i kasnije prijateljima, kojima ga je preporučivao. Nada se i da će imati prilike da ponovo posjeti Crnu Goru koja je pokazala gostoprimstvo, ali i da ugoste ovdašnje umjetnike i studente, i da uzvrate gostoprimstvo i prodube prijateljstvo.

image

Zhao Wenguo (desno) s kolegom, direktorom za međunarodnu saradnju njihovog Univerziteta

-FOTO: ŽIVANA JANJUŠEVIĆ

Prorektor Jingdezhen Vocational University of Art Zhao Wenguo, kaže da se na njihovom Univerzitetu izučavaju različite vrste plesa, iako su najviše fokusirani na tradicionalni kineski ples, koji će publika večeras gledati. Pored toga dosta su okrenuti i modernoj baletskoj igri. Naglašava i da je riječ o izuzetno velikom univerzitetu, s velikim brojem fakulteta i naravno studenata.

– Kao Univerzitet imamo različlite profile, međutim, mislimo da muzika, umjetnost uopšte, jeste najbolji most da se povežu ne samo umjetnici, već da se stvori prijateljstvo između dvije zemlje – kaže Zhao Wenguo.

image

Plakat za sjutrašnji koncert

-MCCG

Repertoar koncerta Čangša simfonijskog orchestra

Koncertom "Inicijativa pojas i put - širi zvuk Hunana" publici će se predstaviti Čangša simfonijski orkestar, na Velikoj sceni Muzičkog centra Crne Gore, sa početkom u 20 sati u srijedu, 11. septembra. Publika će imati priliku da čuje neke od najpoznatijih kineskih klasičnih i tradicionalnih kompozicija.

Na repertoaru su HUANG Yijun: Blossoming Flowers and Full Moon, MAO Yuan & LIU Tieshan: Dance of the Yao People, WANG Ming: Velvet Flowers (Soprano: Liu Yangzhenli), LV Xuedong: Chifeng (Soprano: Liu Yangzhenli), HE Zhanhao & CHEN Gang: The Butterfly Lovers, A symphonic work adapted from Hua Gu Opera: Liu Hai Cuts Firewood, Franz Benda: Flute Concerto in E Minor (Flute Solo: Ma Xingyun), Romanian folk dance "Spring", Bello Ciao, Felix Mendelssohn: String Octet in E-flat major, Op. 20, Chinese Folk Song: Jasmine Flower, Chinese Folk Song: Liuyang River, Carlos Gardel: Por una Cabeza (Violin Solo: Li Jie), Zequinha de Abreu: Tico Tico, Astor Piazzolla: Libertango, ZHOU Xianglin: A Glass of Fine Wine (Soprano: Wang Xuan Zhi) i ZHENG Qiufeng: I Love You, China (Soprano: Wang Xuan Zhi), Folk Song: Auld Lang Syne, QIN Yongcheng: My Motherland and I.

I u samoj Kini ova oblast prepoznata je kao kolijevka porcelana, odnosno mjesto gdje se izrađuje najbolja grnčarija - keramika i porcelan. Zato su, dodaje on, u posljednje vrijeme fokusirani na umjetničke projekte i programe u okviru umjetničkih fakulteta koji se bave ovom granom primijenjene umjetnosti. Napominje da rade na unapređenju izrade, ali i dizajnu koji će biti prepoznatljiv ne samo u granicama Kine, već i van nje. Inače, i sama ova keramika-porcelan nosi naziv "Kina", kao i njihova zemlja, navodi Wenguo. Na ovaj način, ujedno, odužuju se i svom hijadugodišnjem kulturno-istorijskom nasljeđu koje se ogleda i u ovoj oblasti umjetnosti.

image

Koreografija koja je višestruko zanimljiva

-FOTO: CSSO

I on je kao i njegov kolega oduševljen i ljudima i pejzažima Crne Gore, izrazivši nadu da će dobiti priliku da posjeti našu zemlju ponovo kako bi je bolje upoznao.

Inače, razgovor s njima nam je omogućila sopran Vanže Žang, potpredsjednica Srpsko-kineskog udruženja za naučnu i kulturnu razmjenu. Podsjetila nas je da je prošle godine u okviru KotorArta održan dio takmičenja za muzičare takođe naslovljen "CIAO". Naziv su smatrali prikladnim i zbog naziva jednog od najgledanijih bivšejugoslovenskih filmova – "Most" u kome je glavnu ulogu tumačio Bata Živojinović, a naslovna pjesma je bila "Bela ćao".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
15. septembar 2024 18:23