Плакат за вечерашњи концерт / -"барски љетопис"
25/08/2024 u 15:30 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Muzika sa knjaževog dvora

U okviru selekcije bARS programa večeras na Maloj sceni u Starom Baru u 21 čas prof. harmonike Safet Drljan održaće koncert pod nazivom "Muzika sa knjaževog dvora"

Program Safeta Drljana sačinjen je večeras od djela slavnih svjetskih kompozitora kao i profesora Senada Gačevića, te njegovih autorskih kompozicija i premijerno se izvodi na ovogodišnjem festivalu „Barsaki ljetopis”.

Prof. Safet Drljan (Bar, 1981) nižu i srednju muzičku školu završio je u Baru i Podgorici, a Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu – nastavno odjeljenje Kragujevac, u klasi profesora Radomira Tomića. Tokom školovanja nastupao je na mnogim takmičenjima i osvajao brojne nagrade, među kojima je više prvih i specijalnih nagrada u Crnoj Gori i Srbiji. Nastupa na takmičenju u Njemačkoj, 2002. godine, gdje ulazi u prvih petnaest kandidata za nagradu. Bio je polaznik više Ijetnjih škola u Kragujevcu i Podgorici, gdje je imao priliku da radi sa najeminentnijim profesorima u svijetu harmonike (Juri Šiškin, Vječeslav Semjonov, Peter Gerter, Mika Vairinen, Vojin Vasović i drugi). Trenutno radi u muzičkoj školi u Baru, gdje sa učenicima postiže veoma zapažene rezultate. Pored pedagoškog rada, veoma je prepoznat po koncertnim nastupima, u Crnoj Gori i inostranstvu (Hrvatska, Slovenija, Albanija, Srbija, Makedonija, Turska, Kipar).

Daje poseban pečat izvođenju klasičnih dijela iz vremena baroka, klasicizma, romantizma i muzike XX vijeka, uzdižući harmoniku na veći umjetnički nivo. Jedan je od osnivača kulturne manifestacije "Veče sevdaha" u Baru i nezaobilazni umjetnik koji učestvuje u programima u organizaciji Centra za kulturu manjinskih naroda u Crnoj Gori. Osim izvođenja klasičnih dijela, bavi se obradama izvornih narodnih pjesama, unoseći u aranžmane lični pečat, na koji publika nikad ne ostane ravnodušna.

Ulaz je besplatan.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
10. septembar 2024 20:59