Radomir Uljarević uručenje nagrade Zadužbine Branko Ćopić / -MILA MILOSAVLJEVIĆ/ DAN
05/06/2024 u 19:58 h
Mila MilosavljevićMila Milosavljević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Nagrada Zadužbine "Branko Ćopić" uručena Radomiru Uljareviću i Gordani Đilas

Književna nagrada Zadužbine "Branko Ćopić" danas јe uručena Radomiru Uljareviću za zbirku priča "Međustanica" i Gordani Đilas za zbirku pјesama "Hvatanje mesečine".

Odluku o nagradama za dјela visoke umјetničke vriјednosti objavljena prvi put u 2023. godini, donio je Upravni odbor zadužbine, koji čine članovi SANU: Matija Bećković, Zlata Bojović, Jovan Delić, Dušan Kovačević i Milosav Tešić.

Zbirku kratkih priča "Međustanica"  objavilo je Kosmos izdavaštvo iz Beograda, a u izdanju Narodne biblioteke "Žarko Zrenjanin" iz Zrenjanina štampana je zbirka pјesama "Hvatanje mesečine" Gordane Đilas.

O Uljareviću јe u prisustvu brojnih akademika, poslenika kulture, pisaca i predstavnika medija juče u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti besјedio Matija Bećković, dok je Jovan Delić govorio o Gordani Đilas. 

- Od kadа se piše na telefonu počinje i zlatno doba kratkih formi. I "Međustanica" je knjiga crtica, pričica, pesmica u prozi, romana u jenoj rečenici eseja o piščevoj poetici. Uputstvo za sklapanje pazli, a ujedno je ključ za razumијevanje knjige koji nejasno čini još nejasnijim - rekao јe, između ostalog, akademik Bećković.

image

Radomir Uljarević uručenje nagrade Zadužbine Branko Ćopić

-MILA MILOSAVLJEVIĆ/ DAN

Radomir Uljarević sažeo јe u knjigu kratkih priča "Međustanica" devedesetak munjevitih pogleda i viđenja, iskošenih, očuđenih, ironičnih, često komičnih, lirski stegnutih i zgusnutih, često nevјerovatnih, gotovo fantastičnih, ali istinitih kao fotografski snimak sa zvučnim zapisom, ostvarivši neobičnu, inovativnu knjigu koјom јe obogatio žanr srpske kratke priče. U tu inovativnost ugrađeni su, pored drugog, i veoma efektno upotrebljeni primјeri iz kolokviјalnog idioma. Neobično, šarmantno, često duhovito, ponekad šokantno, uviјek dragocјeno i autentično.

Nakon što je nagradu primio, Radomir Uljarević je u svojoj besedi najpriјe podsјetio na legendarnog Branka Ćopića, citirajući znamenitog srpskog pisca, i napomenuvši da su već četiri decenije prošle od njegove oporuke "Zbogom, lijepi i strašni živote!".

Uljarević јe objavio više od 20 knjiga poezije, a o njegovom pjesništvu objavljene su i dvije knjige kritika. Za književni rad dobio je više nagrada, među kojima i "Risto Ratković", "Velika bazjaška povelja", "Zmajeva nagrada" Matice srpske. Radomir Uljarević je rođen 1954. godine, u Vrbici, opština Nikšić. Glavni je urednik u izdavačkim kućama "Oktoih", Podgorica i "Štampar Makarije", Beograd. "Međustanica" јe njegovo prvo prozno dјelo.

image

Radomir Uljarević uručenje nagrade Zadužbine Branko Ćopić

-MILA MILOSAVLJEVIĆ/ DAN

Povodom nagrade Zadužbine "Branko Ćopić" u izjavi za "Dan" rekao je da nagrade najčešće pomažu da autor samokritički sagledava vlastiti tekst.

- U mom slučaju samo produbljuju sumnju da li nagrađeni stihovi ili priče uopšte zaslužuju da budu nagrađeni. A ta sumnja izoštrava pogled, na veliku misteriju - pogled na unutrašnji svijet, i ona otvara prozor u nevidljivo… tako se prikradamo sebi zagledani kroz taj prozor u sopstvo. Pišući, ja sam provirivao kroz taj prozor i čudio se šta sve ima unutra, a da o tome ne znam ništa – kao da se otvara velika tajna mene, tako zagledan unutra jedva prepoznajem sve što je spolja - jer unutra se smjenjuju mrkli mrak i zasljepljujuća svjetlost. Ja - to je zaista velika fascinirajući misterija. A što je paradoksalno - tako se, unutra, sagledava i spoljašnji svijet...- kaže Radomir Uljarević.

Govoreći o nagrađenom dјelu Gordane Đilas, Jovan Delić je, pored ostalog, istakao da njena poezija „zgušnjava i uteže svijet, pa pjesnička slika svijeta skupljenog u užarenu grudvu stihova, postaje poetička žiža one osјećajne, tople, snovidovne i evokativne knjige.

- Oksimoron „užarena grudva“, pretvara snijeg u vatru, ostvarujući jedinstvo nebeskog i zemaljskog. U snijegu, na zemlji, na prostranoj ravnici, trepere iskre i presijavaju se zvijezde, i nebo, pa se i taj astralni svijet zbija u užarenu grudvu, zadržavajući svoju kosmičku prirodu i astralni svijet je skupljen i stegnut u grudvu snijega u stvarnoj dječjoj ili evociranoj bakinoj ruci, pa onda u grudvu stihova Gordane Đilas. Zato je prirodno što ova poezija tematizuje „vidanje ožiljaka“ - rekao je, pored ostalog, Delić.

Zahvalivši na uručenom priznanju, Đilas je rekla da su posliјe bukvara prve knjige koјe јe pročitala upravo Ćopićeve, te da su je usmјerile prema literaturi, „budeći znatiželju i radoznalost, ponekad bivajući i najboljim prijateljima punim razumiјevanja u vriјeme odrastanja“.

- Taj trajni pečat je zalog svih mojih daljih čitanja i pisanja. Ćopićeva priča postala je mјera kojima sam mјerila sve potonje pisce koje sam slušala ili čitala - istakla je Gordana Đilas u besјedi.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
15. septembar 2024 17:40