Тргови и улице најбоља сцена за причу о Будви / -град театар, будва
29/07/2024 u 15:53 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

„Nestvarni grad” „potvrdio” da јe ciјela Budva јedna scena

Predstava "Nestvarni grad" po tekstu i u režiјi Vuka Ršumovića, koјa јe neka vrsta vođene šetnje kroz budvanski Stari grad, premijerno je izvedena 27. јula u okviru dramskog programa 38. festivala "Grad teatar". Predstava јe reprizno igrala 28, а igraće i večeras, 29. јula, i sjutra, 30. јula, od 19 časova
image

Публика је активни учесник ове представе

-град театар, будва
Predstava „Nestvarni grad” će igrati i od 22. do 25. avgusta. Dodaјmo, predstava je produkcija JU "Grad teatar", a projekat je podržalo Ministarstvo kulture i medija Crne Gore.

Kako navode iz pres službe festivala, predstava "Nestvarni grad" јe osobeni spoj teatra, istorije i savremene tehnologije koјi publici pruža nezaboravno iskustvo duboko ih povezujući sa prostorom i prošlošću Budve. Tome su umnogome doprinijela usmena svjedočanstva Budvana Slobodana Boba Mitrovića, Dalibora Antoniolia, Jerolima Dragičevića, Ljerke Dragičević, Dragana Stefana i Marije Pjerotić, koji su dodatno obogatili naraciju i kod učesnika probudili najljepše emocije.

Publika, opremljena slušalicama i bez svojih mobilnih telefona, kretala se i kreće kroz najznačajnija mjesta u budvanskom Starom gradu, počevši od Citadele, preko bedema, Trga palmi i Trga ispred kuće Čekrdekovića, pa sve do Trga pjesnika i plaže Brijeg od Budve gdje šetnjai priča imaјu emotivnu i nostalgičnu završnicu.

Tokom šetnje, učesnici - publika su od strane naratora, Marije Liješević, podsticani su na interakciju sa okruženjem i turistima, potragu za simbolima i rekvizitama, ali i na samopreispitivanje. Poseban doživljaj je kratak predah u jednom starogradskom restoranu gdje se učesnicima poslužuјu budvanski specijaliteti. Uјedno, ovo јe prilika i da razgovaraju o svemu što su čuli i vidjeli dotad.

image

Било и ића и пића...

-град театар, будва

Muzika je, takođe, jedan od važnih činilaca ove predstave, a najznačajniji i najemotvniji trenutak je zvuk trube na Trgu palmi ispod prozora Nikole Mima Mitrovića, čuvenog budvanskog džez muzičara.

Pored Vuka Ršumovića, autorski tim čine asistentkinja reditelja Ana Tomović, dizajner zvuka - Jakov Munižaba i autor vizuelnog dizajna - Andreja Hamović. U predstavi su učestvovale djevojčice Ana Pavlović i Sunčica Babić, koje su dodatno doprinijele autentičnosti i emotivnom naboju izvedbe.

Vuk Ršumović je nakon premijere izjavio da mu je bilo jako važno da čuje prve utiske. Kako јe naveo, učesnici - publika predstave na premiјeri bili su Starobudvani, koјi su jako emotivno reagovali.

image

Тргови и улице најбоља сцена за причу о Будви

-град театар, будва

– S obzirom na to da je tema sjećanje i ono što je Budva nekad bila, a šta je sada, to je njih najviše i pogodilo i emocije su tu ključne. Sve to što čini naš identitet vezano je za naše emocije i sjećanja i to je bilo neminovno. Prva odluka u stvaranju ove predstave je bila da napravimo nešto što je jako toplo i što će biti pozitivno. Ja sam bio počastvovan što sam pozvan od strane "Grada teatra" da radim na ovom projektu, pa sam htio i da ovo dam Budvi kao neki svoj poklon - rekao јe Ršumović.

Na pitanje da li je ovom predstavom "Grad teatar" opravdao svoje ime, Ršumović je kazao da nije razmišljao o tome, ali da je sada siguran da jeste tako.

image

Сваки простор Будве има своју аутентичну причу

-град театар, будва

– Kompletan Stari grad od početka do kraja je u ovoj predstavi naša scena tako da to ima smisla. Ono što je konstantno jeste ta tema šta je Budva bila nekada, a šta je sada. Kompletna predstava je interaktivna i očekuje se da se dešava ta interakcija sa ljudima koji prolaze pored nas, to je bilo nešto na šta smo računali. Ono što nisam očekivao je brzina kojom se u Starom gradu stvari svakodnevno mijenjaju. Ovdje se bukvalno preko noći pojavljuju novi restorani i stolovi, mirni kutak pored masline postaje nešto drugo. To je jedan aspekt koji je potpuno bio neočekivan i na koji apsolutno nisam računao, ali i to je dio naše realnosti - kazao je Ršumović i dodao da je interakcija sa okruženjem, ali i među samim učesnicima bila ključna.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
05. septembar 2024 18:48