O fudbalu iz drugog ugla, predavanje u nikšićkom Tehnopolisu / - SCREENSHOT/ NMCG
17/10/2023 u 13:47 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

NMCG: Ukrštanja savremene umjetnosti i fudbala

Predavanje u okviru pratećeg programa izložbe "Pravi san velikih prijatelja - fudbal u Crnoj Gori" u Tehnopolisu u Nikšiću održaće učestvovati prof. Džon Blekvud i umjetnik Uroš Đurić

U okviru pratećeg programa izložbe "Pravi san velikih prijatelja – fudbal u Crnoj Gori", Narodni muzej Crne Gore organizuje predavanje na temu "Ukrštanja savremene umjetnosti i fudbala", na kojem će učestvovati prof. Džon Blekvud i umjetnik Uroš Đurić. Predavanje će se održati u petak, 20. oktobra u 18 časova, u Multimedijalnoj sali IPC Tehnopolis u Nikšiću.

Prakse umjetnosti i fudbala – stvaranja i igranja, podrške i praćenja, obično se ne preklapaju mnogo. Istorijski gledano, ukrštanje između umjetničkih i fudbalskih zajednica bilo je neznatno, uz sporadično pominjanje u ponekom romanu ili osrednjem filmu. Ovo predavanje ima za cilj da to ospori, kao odgovor na aktuelnu izložbu i koristeći primjere izvan nje. Predavanje je zasnovano na četiri diskursa koji povezuju umjetnost i fudbal – ličnost umjetnika i fudbalera; materijalni odnosi u umjetnosti i fudbalu; "estetizacija" i, konačno, institucije umjetnosti i fudbala.

U toku predavanja biće riječi o nekim iznenađujućim vezama između ove dvije aktivnosti. Među umjetnicima i fudbalerima biće pomenuti Roderik Bjukenen, Kreg Kultard, Daglas Gordon, projekat "Art kup", Radomir Antić, Džim Bakster, Stenli Metjuz, Megan Rapino, Dragoslav Šekularac, Ovejn Fon Vilijams i Zinedin Zidan.

Džon Blekvud je vanredni profesor savremene umjetnosti na Grejevoj školi umjetnosti pri Univerzitetu Robert Gordon iz Aberdina - Škotska. Njegovo istraživanje se fokusira na umjetnost, kulturu i politiku na postjugoslovenskom prostoru. Priredio je međunarodne izložbe i napisao nekoliko knjiga i eseja o modernoj i savremenoj umjetnosti u Jugoslaviji. Posjećuje između 30-40 fudbalskih utakmica godišnje kao gledalac i još uvek igra fudbal, iako, kako kaže, nije baš dobar u tome.

Uroš Đurić studirao je istoriju umjetnosti na Filozofskom fakultetu i slikarstvo na Fakultetu likovne umetnosti u Beogradu, na kojem je diplomirao (1992) i magistrirao (1998). Aktivno izlaže od 1989. Autor je Manifesta autonomizma (sa Stevanom Markušem). Jedan je od osnivača nezavisne umetničke asocijacije Remont, u okviru koje pokreće galeriju Remont i istoimeni art magazin. Početkom osamdesetih godina bio je jedan od protagonista beogradske pank scene, član benda "Urbana gerila", učestvovao je u više umjetničkih akcija, radionica, kao i u strip izdavaštvu. Tokom dvije decenije bio je autor i urednik mnogobrojnih emisija na radiju B92. Učestvovao je na brojnim samostalnim i kolektivnim izložbama u regionu i internacionalno, a njegova djela dio su kolekcija više evropskih i regionalnih muzeja i galerija. Dobitnik je više nagrada za svoje stvaralaštvo. Živi i radi u Beogradu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 07:51