/ - Фото: КИЦ Будо Томовић
21/09/2021 u 12:22 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Обиљежено 107 година од рођења Буда Томовића

Генерални секретар СУБНОР-а и антифашиста Црне Горе Драган Ђуровић говорећи о животном путу хероја, рекао је да је Будо са 19 година постао члан КПЈ по свом избору

Колектив Културно информативног центра “Будо Томовић” и представници Савеза удружења бораца НОР-а и антифашиста Црне Горе и Удружења бораца НОР-а и антифашиста Подгорице, положили су вијенце на бисту Буда Томовића, у сјећање на дан када је прије 107 година рођен наш херој, пише ртцг портал.

Вијенце су положили челници Савеза удружења бораца НОР-а и антифашиста Црне Горе Зувдија Хоџић, Миланка Стојановић и Миро Раичевић, као и директорица КИЦ-а Снежана Бурзан Вуксановић и помоћник Зоран Шошкић.

Како истичу у саопштењу, након минута шутње, директорица КИЦ-а истакла је “да већ 56 година, некада Дом омладине, а данас КИЦ, с поносом носи име истакнутог борца, интелектуалаца, пјесника, космополите, првог предратног предсједника Црногорске народне омладине, човјека који је био оличење херојства и узор на који би требало да се угледају нове генерације".

Она је подсјетила да је Будо Томовић био Црногорац из најљепших прича; дијете црногорске традиције, које је вјеровало у величанственост етичких закона, као што се вјерује у љубав и слободу.

Генерални секретар СУБНОР-а и антифашиста Црне Горе Драган Ђуровић говорећи о животном путу хероја, рекао је да је Будо са 19 година постао члан КПЈ по свом избору, а да данас чланови партије постају по жељи.

- Погинуо је од братске руке, није ни од Италијана, ни од Нјемаца, погунио је од четничке руке. Погинуле су и хиљаде од четничких руку и то се не смије никада заборавити, тада и сада, зато што та рука није умрла, јер та рука није сасјечена, још је жива. Наша обавеза је да ту причу никад не заборавимо- истакао је Ђуровић и закључио да док год се будемо окупљали око Буда Томовића и осталих наших слободара, Црна Гора ће бити слободна.”

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 00:32