Oduševljenje i na sceni i u gledalištu doprinijelo da ovo bude koncert koji će se dugo pamtiti / - FOTO: SVETLANA ĆETKOVIć
29/11/2023 u 10:28 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Operski gala koncert: Najljepše arije za jubilej CNP-a

Italijanski operski pjevači Anđela Nisi, Kristina Melis, Fabio Serani i Daniele Terenzi, uz klavirsku pratnju maestra Franceska Barbagelate, priredili su veče za pamćenje

U okviru obilježavanja 70 godina postojanja Crnogorskog narodnog pozorišta na velikoj sceni nacionalnog teatra održan je Operski gala koncert.

Ugledni italijanski operski pjevači, Anđela Nisi, sopran, Kristina Melis, mecosopran, Fabio Serani, tenor, i Daniele Terenzi, bariton, uz klavirsku pratnju maestra Franceska Barbagelate, priredili su veče za pamćenje publici koja iz godine u godinu dokazuje da voli operu i uživa u najljepšim notama operskog opusa.

 

 

Oni su izveli neke od najpoznatijih arija iz Pučinijevih i Verdijevih opera,"La Boheme", "Madame Butterfly"; "II Trovatore", "Rigoleto" i "La Traviata". Aplauzi raspoložene publike izmamili su ih na dva bisa, a oni su nas počastvovali "Vinskom pjesmom" i pjesmom "O sole mio".

- Publika nas je čekala posebnom toplinom koju smo osjetile čim smo izašle na binu. Tu emociju smo primjetili odmah, na samom početku - kazala je Anđela Nisi objašnjavajući strast i ekspresiju kojom je ovaj operski četverac naprosto zaveo domaću publiku.

Mecosopran Kristina Melis je dodala da je to bilo mirno veče, a upravo ta mirnoća je prešla i na njih.

- Iako smo izveli i neke veoma dramatične operske arije imali smo u sebi neku vrstu radosti koju smo dobili od vas i koja nas je vodila - rekla je Melis.

Vrhunski glasovi uz zrelu dramsku glumu (bez pretjerane dramatike) koju su italijanski solisti demonstrirali  tokom ove lijepe muzičke večeri nametnuli su pitanja: Šta je danas opera i operski nastup, i šta se to još traži od solista osim dobroj glasa?

- Mi dijelimo sa publikom isti prostor i važno je da joj prenesemo poruke djela koje izvodimo. Kroz pevanje "prepričavamo" ono što se desilo prije nekoliko vjekova, ali što je savremeno o ovovremenski - kazala je Nisi.

Litika i opera su jako važni jer je to "sreedstvo kojim prenosimo društvu neku poruku", kaže Kristina Melis.

- Operska muzika je puna tema, ali je osobeno je to što je mi uz lirska osjećanja koja nam omogućavaju da ih osjećajno i izražajno "ispričamo" slušaocima i prenesemo publici. Bez emocija to ne možemo, jer je muzika puna emocija. Upravo lirski naboj kojim pjevao je sredstvo kojim kroz muziku pričamo davne priče. Publika na to reaguje, jer to su teme koje su za sva vremena - naglasila je ona.

Opera je pojačano pozorište, pojašnjava Nisi, "jer kroz muziku i pjevanje mi glumimo, što pruža zadovoljstovo slušaocu".

Koncert je realizovan uz podršku Ambasade Republike Italije u Crnoj Gori.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
15. oktobar 2024 21:50