Nikšić  / - Ž. ŠAPURIć
12/10/2024 u 12:24 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Opština Nikšić predala kandidaturu za titulu Evropske prijestonice kulture

Opština Nikšić zvanično je predala aplikacionu knjigu za titulu Evropske prijestonice kulture u 2030. godini, pod nazivom Nikšić 2030 - Otvoreni grad.

Kako je saopšteno iz Kancelarije za Evropsku prijestonicu kulture Nikšić 2030, u izradi aplikacije učestvovali su međunarodni i domaći eksperti i kulturna scena Nikšića.

- Sam koncept projekta inspirisan je radijalnim urbanističkim planom Nikšića, koji je nastao na idejama otvorenosti i povezivanja, po uzoru na važne evropske centre tog vremena- kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, neposredno prije formalne predaje, predsjednik Opštine Marko Kovačević i koordinator kandidature Mato Uljarević sastali su se u Briselu sa Fatimom Zibu, koordinatorkom kandidature grada Brisela za istu titulu, i razmjenili planove za razvoj partnerstava između Nikšića i Brisela u kontekstu gradova Evropskih prijestonica kulture u 2030.

Inicijativu da Nikšić uđe u proces kandidature za tu titulu usvojio je lokalni parlament u decembru prošle godine bez glasova protiv, a prije nekoliko dana formalnu podršku projektu dala je i Vlada.

- Koncept aplikacije podrazumjeva uključivanje umjetnika i organizacija iz svih djelova Crne Gore u ovaj projekat, pa će tako Nikšić Evropska prijestonica kulture biti važan korak za čitavu državu- navodi se u saopštenju.

Povodom predaje aplikacije, Kovačević je istakao da se benefiti koje donosi status grada kandidata vide već sada, kroz mnoge mogućnosti za međunarodnu saradnju koje su se otvorile kroz proces.

- Kovačević će već sljedeće sedmice, zajedno sa timom Nikšić 2030, učestvovati na jednoj od najvažnijih evropskih konferencija u oblasti kulturnih politika i EPK - Culture Next koja se održava u rumunskom gradu Klužu- kaže se u saopštenju.

Navodi se da time Nikšić stiče pravo da postane član te međunarodne mreže gradova Evropskih prijestonica kulture i gradova kandidata.

Uljarević je istakao da je Nikšić jedan od prvih gradova u Crnoj Gori koji je usvojio Program razvoja kulture i jedan od rijetkih gradova kandidata koji već u prvoj fazi kandidature imaju usvojenu kulturnu strategiju, ali i jasnu podršku sa državnog nivoa, čime se značajno povećavaju šanse za ulazak u finale.

Iz kancelarije Nikšić 2030 rekli su da su ponosni na ogroman posao koji su uz podršku Opštine završili tokom prethodnih godinu dana.

- Motivisali smo i ujedinili oko ove vizije sve građane i kulturnu scenu, postavili temelje za strateški razvoj grada u oblasti kulture, podstakli inovativne koncepte i projekte i pokrenuli partnerstva sa više evropskih gradova- kaže se u saopštenju.

Iz kancelarije Nikšić 2030 rekli su da vjeruju da će, bez obzira na konačan rezultat, ovaj projekat biti prekretnica u kulturnom i društvenom razvoju grada.

Do kraja novembra biće poznato da li je grad ušao u finale takmičenja

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
12. oktobar 2024 12:25