/ - WIKIPEDIA
18/07/2021 u 08:42 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Отворен 28. Фестивал европског филма "Палић"; Берчек: Хвала пуно што сте ме се сјетили, ред jе и био

Главни такмичарски програм Фестивала европског филма Палић отворио jе филм "Дневник из Гвантанама" редитеља Кевина МекДоналда, са двоструком оскаровском Џоди Фостер

На Љетњоj позорници на Палићу синоћ jе свечано отворен 28. Фестивал европског филма "Палић", а у оквиру церемониjе отварања додијељена су и наjвећа признања коjу додјељуjе ова манифестациjа.

Добитници овогодишњих награда "Александар Лифка" за изузетан допринос европскоj кинематографиjи су глумац Александар Берчек у категориjи домаћих стваралаца и редитељ Кристиjан Пецолд у категориjи иностраних стваралаца.

Словеначка глумица Милена Зупанчић прва jе лауреаткиња почасне "Лифке" за допринос регионалноj кинематографиjи, а добитница награде "Underground spirit" jе румунска продуценткиња Ада Соломон.

Зупанчић је награду уручила глумица Мира Бањац, док jе Берчеку награду уручио директор ФЕФ "Палић" Радослав Зеленовић.

- Хвала пуно што сте ме се сјетили, ред jе и био - насмиjао jе публику Берчек и додао да му је сада лакше jер jе награда у његовим рукама и Фестивал може да буде отворен.

image

Фестивал Палић, РАС Србија

- РАС Србија

Главни такмичарски програм Фестивала европског филма Палић отворио jе филм "Дневник из Гвантанама" редитеља Кевина МекДоналда, са двоструком оскаровском Џоди Фостер. На Љетњоj позорници Фестивала европског филма Палић, свјетску премиjеру 22. jула имаће филм "Нечиста крв – грех предака" редитеља Милутина Петровића. Ово остварење наћи ће се у Главном такмичарском програму фестивала, гдје ће бити у конкуренциjи за Златни торањ за наjбољи филм, Палићки торањ за наjбољу режиjу, као и за Специjалну награду жириjа. Филм прати причу о Хаџи Трифуну, угледном српском трговцу, коjи покушава да очува мир са турским властима, али и одржи своj углед и утицаj у Врању, важноj турскоj варошици у близини границе са ослобођеном Србиjом.

Током централног дијела манифестациjе публици ће бити представљено више од 100 филмова из свих краjева Европе, у 11 различитих селекциjа и програмских цјелина. Многи од филмова имаће своjу српску и регионалну премиjеру управо на Палићу. Поред богатог филмског програма, публика ће моћи да ужива у броjним динамичним пратећим садржаjима – концертима, изложбама, промоциjама, радионицама и стручним предавањима.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 18:09