Изложба о Светлани Кани Радевић на 17. Бијеналу аритектуре у Венецији / - фото: Подгорица.ме
22/05/2021 u 17:28 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Отворена изложба о Светлани Кани Радовић на 17. Бијеналу архитектуре у Венецији

Кана нам jе оставила велико богатство када jе у питању њено стваралаштво. Овдjе су њени цртежи коjи и те како имаjу чар и душу, казао је Алексић

Реномирана манифестациjа Биjенале архитектуре отворена jе данас у Венециjи уз поштовање свих епидемиолошких мjера и траjаће до 21. новембра. Изложбу jе посjетила и делегациjа Главног града Подгорица, коjу чине главни градски архитекта Филип Алексић и секретарка за културу Ана Медиговић, наводи се у саопштењу Управе Главног града.

Изложба „Светлана Кана Радевић – послиjератна архитектура између центра и перифериjе отворена jе од данас до 21. новембра за међународну jавност на наjвећоj смотри архитектуре на свиjету, венециjанском Биjеналу. Изложбу реализуjу АПСС Институт и компаниjа Стратегист, а под покровитељством предсjедника Мила Ђукановића и уз подршку Главног града Подгорице, додаје се у саопшењу.

Секретарка секретариjата за културу и спорт Главног града Ана Медиговић казала jе да jе задовољство бити на изложби у Венециjи и истакла да jе, иако нема званичног отварања, изазвала велику пажњу како архитеката тако и људи са стране коjи су гости у Венециjи.

– Важно jе рећи да jе Главни град партнер у овом проjекту и да ми на прави начин презентуjемо стваралаштво аутора коjе jе настало на териториjи Главног града. Могу да наjавим да ће након изложбе у Венециjи наши суграђани а и циjела Црна Гора моћи да погледаjу изложбу у Подгорици – казала jе Медиговић.

Главни градски архитекта Филип Алексић рекао jе да jе Кана jедна од наjбољих архитеката те епохе, коjа jе и те како значаjна за нашу државу и град.

– Кана нам jе оставила велико богатство када jе у питању њено стваралаштво. Овдjе су њени цртежи коjи и те како имаjу чар и душу, нешто што jе нажалост одавно изумрло а то jе слободоручно цртање тако да jе прелиjепо бити овдjе и видjети то –  рекао jе Алексић.

Кустошкиња изложбе Диjана Вучинић из АПСС Института рекла jе да изложба за главни циљ има да интернационализуjе рад Кане Радевић.

– Изложба у Венециjи представља оригиналне фотографиjе из њене архиве. Њоj jе био циљ да оно што ради изађе из граница Црне Горе. Она jе у Америку на мастер студиjе код Луиса Кана отишла са jасном намjером да прошири своj опус ван граница Црне Горе и да оствари контакте на интернационалноj сцени –  рекла jе Вучинић.

Додала jе и да кад су у архиви видjели колико има вриjедног материjала, схватили су да ће наjбоље мjесто за то бити Биjенале у Венециjи.

Из организационог тима изложбе казали су да им jе велико задовољство што имаjу прилику да кроз ову изложбу прикажу свjетскоj jавности Канин стваралачки опус и живот на Биjеналу у Венециjи. 

– Уложили смо велике напоре да на прави начин и у правом свиjетлу представимо њен рад, и посебно смо захвални Каниноj породици и свима онима коjи су нам помогли и ставили нам своjу архиву и материjале на располагање. њихово повjерење за нас jе велика обавеза, одговорност и задовољство. Иако су реализациjа циjелог проjекта, а тиме и наш задатак, били отежани у условима пандемиjе, то не значи да он губи на свом значаjу, већ напротив. Управо из овог разлога, као и због смjерница Владе Италиjе за сузбиjање ширења ковид-19, били смо приморани да догађаj поводом отварања коjи ће бити уприличен за високе званице и стручњаке из ове области одложимо за август или септембар, када епидемиолошке мjере буду то дозволиле – рекли су су из организационог тима изложбе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 13:38