/ - FOTO: ŽELJKO ŠAPURIć
13/10/2024 u 10:11 h
Željko ŠapurićŽeljko Šapurić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Otvorena izložba polaznika Škole slikanja "Atelje put": Prezentacija radova mladih talenata

Sinoć je u foajeu Instituta za crnu metalurgiju (ICM) u Nikšiću otvorena izložba polaznika Škole slikanja “Ateljea put“ koju pohađa tridesetak mladih umjetnika, mentorki profesorice likovne kulture Angeline Janjušević i akademskog slikara Kristine Lalatović.

Izložbu koju čini pedesetak radova otvorio Miljan Mijušković, savjetnik za turizam, kulturu i vjerska pitanja opštine Nikšić, koji je na početku obraćanja opisao jedan svoj prošlogodišnji službeni put u njemačkom gradu Dortmundu

- Tokom zvaničnih obilazaka nijesu nas vodili u skupocjene restorane, ili na neka glamurozna, moderna mjesta! Naprotiv, odveli su nas u jednu staru fabriku, jednu ogromnu željeznu halu. Naravno ta fabrika već odavno ne radi. Ali su nas odveli da nam prikažu jednu fascinirajuću izložbu, jedan likovni performans. I ja sam se iznenadio kako su oni uspjeli da od jednog starog prostora koji je nekada služio za industriju i za proizvodnju, da mu daju novu namjenu i da stvore jedan veliki izložbeni centar. Jednostavno da ga kroz umjetnost preobraze i daju mu novi umjetnički život. I evo dragi moji, ne moramo ići do Dortmunda da bi vidjeli da i u Nikšiću imamo isto to. Da Angelina zajedno sa svojom koleginicom i asistentom Kristinom Lalatović i sa svim drugim umjetnicima iz Nikšića  koji ovdje neumorno slikaju dan - noć,  i koji neumorno preobražavaju ovaj prostor - da su uspjeli Institutu za Crnu Metalurgiju - da mu daju novi život, da u mu daju novi šarm, da ga osmisle i da ga prenesu u neku  drugu dimenziju“ – rekao je Mijušković i naglasio da ova izložba zaista jeste dokaz toga. Dokaz prije svega velikog rada i velike posvećenosti koju ulažu svi ljubitelji umjetnosti koji dolaze u ovaj prostor kako bi slikali i pronalazili sebe. 

- I ja se ovdje zahvaljujem njima na njihovom entuzijazmu i neumorno stvaralaštvu. Što nisu otišli iz Nikšića već su ostali ovdje da stvaraju. I zaista mogu da svjedočim da djeca koja ovdje dolaze da uče, - da uče od velikih majstora čije stvaralaštvo je priznato i poznato van granica Crne Gore i čije djelo i uticaj će trajati jako dugo, i uticati na tokove umjetnosti - kazao je Mijušković.

On  vjeruje da je slikarstvo jedan od najboljih puteva da čovjek dođe do sebe.  Da kroz slikarstvo čovjek može najbolje da osvijesti svoju unutrašnje Ja i pronađe sebe. Ti sati i sati, koje čovjek provodi sam sam sobom i sa svojim mislima, izolovan od spoljašnjeg svijeta,  dok vuče lijnije, ili nanosi boje vrsta su terapeutskog djelovanja koje vodi ka pročišćenju i pronalaženju neke nove dimenzije "sebe" i svoga "sopstva". 

- Onoga momenta kada slikar prenese to svoje unutrašnje biće na papir ili na platno, od tog momenta to njegovo unutrašnje subjektivno stanje postaje objektivirano i dostupno drugima. Dakle, njegovi subjektivni osjećaji duše i njegove misli uma, uz pomoć boja postaju objektivne i dostupne da ih i drugi vide. I tu nastaje jedan tročlani odnos: stvaralac - umjetničko djelo - posmatrač. I zahvljajući tom trojstvu, tom krugu možemo i mi kao posmatrači da se preobrazimo i da se oplemenimo. Da osjetimo i vidimo tu ljepotu, i da je kasnije svjedočimo2 – Istakao je Mijušković.

Profesorica Angelina Janjušević zahvalila se Miljanu Mijuškoviću, polaznicima škole slikanja i prisutnim gostima koji su bili na otvaranju izložbe polaznika Škole slikanja„Atelje put“

- Meni je zaista posebno drago kad ova djeca uživaju u svom radu i kada pri tom imaju veliku podršku od kuće. Zahvalnost dugujem Kristini Lalatović koja mi sversdno pomaže u radu sa djecom. Želim da ova talentovana djeca i dalje nastave da se bave slikanjem i da svoj život ukrase slikarstvom  na bilo koji način, ne samo četkicom jer za to postoji još dosta mogućnosti – rekla je Janjušavić

Škola slikanja „Atelje put“ postoji već desetak godina, čiji je jedan od prvih polaznika bio Matija Nikčević, koji je danas ugledni akademski slikar. Izložbu polaznika Škole slikanja „Ateljea put“, sa tri pjesme, muzikom je obojio hor Osnovne škole „Milija Nikčević“ pod vođstvom Marice Pejović, profesorice muzičke kulture.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
13. oktobar 2024 10:12