Петар Божовић / - Фото: Весна Лалић, Нова.рс
02/06/2021 u 17:53 h
ДАН порталДАН портал
StoryEditor

Петар Божовић: Још увијек сам жив и нисам заборављен

Свакој награди се обрадујем као кад чујем да се дијете родило, казао је глумац на додјели Нушићеве награде

Прослављени драмски умјетник Петар Божовић изјавио је да је са изненађењем примио вијест да је добио Нушићеву награду за животно дјело и да је због тога веома радостан.

Како је казао, та награда потврђује да није заборављен.

Божовић је казао да се свакој награди обрадује као кад чује да се дијете родило, јер то говори да живот није био узалудан.

- После Добричиног прстена мислио сам да ме више ништа неће тако изненадити и обрадовати. Али, с овом Нушићевом наградом, осјетио сам да сам још увијек жив и да нисам заборављен, с обзиром на осјећај који људи у мојим годинама често имају - рекао је глумац.

Навео је да мисли да је остао дужан Нушићу, „јер све оно што сам желио нисам остварио, иако ми се Нушић благодарно обратио тим својим присуством у драмској умјетности“.

- Нушић је био моја инспирација од самог почетка глумачке каријере - нагласио је Божовић.

Kако су истакли у образложењу, Божовић је по много чему јединствен случај у пракси српског театра, филма и телевизије, јер је цијелим својим дијелом дао немјерљив допринос умјетности глуме, а тиме и модерној српској култури.

- Kао драмски умјетник који је током пет деценија раскошне каријере играо у свим београдским позориштима и који је остварио око двије стотине улога на филму и телевизији, остварио је готово невјероватан дијапазон различитих ликова по текстовима српских и свјетских класика и аутора новијег доба - навео је жири.

Izdvojeno

26. jul 2021 16:28