Ispred UKCG govorio Novica Đurić / -LAZAR RUZIC
27/06/2024 u 21:35 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Pisci su istiniti hroničari vremena

Tradicionalna književna manifestacija Tribine "Riječ" Udruženja književnika Crne Gore, Vidovdansko pjesničko bdijenje, održana je večeras u navečerje praznika Vidovdana u porti podgoričkog Manastira Sveti Simeon Mirotočivi. Kao i unazad 20-ak godina bila je ovo prilika da se uruče vidovdanske nagrade koje UKCG dodjeljuje ovom prilikom.
image

Milica Kralj, predsjednica žirija

-LAZAR RUZIC
Žiri koji je odlučivao o laureatima vidovdanskih nagrada ove godine radio je u sastavu: Milica Kralj, predsjednica žirija, i članovi protojerej mr Predrag Šćepanović, predstavnik Crkvene opštine Podgorice, mr Višnja Kosović, Miljan Nikolić i mr Milorad Durutović. Žiri je sve odluke donio jednoglasno.

Velika Vidovdanska povelja za 2024. godinu dodijeljena je književniku Perivoju Popoviću, potpredsjedniku UKCG i jednom od osnivača Tribine "Riječ".

image

Perivoje Popović

-LAZAR RUZIC

Vidovdanska povelja za pjesničko čuvanje pravoslavnog, kosovskog i slobodarskog nasljeđa dodijeljena je književniku Ranislavu Ačkoviću, a Vidovdanaska povelja za očuvanje nacionalne svijesti u duhu kosovskog zavjeta i misli pripala je mr Božidaru Bobu Dendi za knjigu poezije "Pod krstaš barjakom Boška Jugovića". Vidovdanska povelja za ukupno djelo u poeziji dodijeljena je pjesniku hadži Radovanu Radoviću, a Vidovdanska povelja za književno - kritičku valorizaciju savremene srpske književnosti uručena je književnom kritičaru i esejisti prof. dr Radoju Femiću.

image

Dr Femić i Nikolić

-LAZAR RUZIC
image

Boljević i Ružić, fotoreporteri „Dana”

-LAZAR RUZIC

Nagrada Vidovdanska riječ za medijsko predstavljanje rada UKCG dodijeljena je fotoreporterima Dnevnih novina "Dan" Srđanu Boljeviću i Lazaru Ružiću, kao i Portalu RTCG.

Vidovdanske zahvalnice dodijeljene su Muzeju "Marko Miljanov" na Medunu, novinaru Draganu Aloriću, Milevi Miški Iković, slikarki, Čedomili Radonjić Ivanović, pjesnikinji, Batriću Baju Srdanoviću, pjesniku i Milisavu Popoviću.

image

Dobitnici zahvalnica

-LAZAR RUZIC

Pozdravljajući prisutne večeras književnik Novica Đurić, predsjednik UKCG, podsjetio je da je Udruženje naročito zahvalno počivšem mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju koji im je stvorio uslove da prebrode teška vremena, i da imaju svoj kutak za okupljanja i razgovor. Zahvalio je i na podršci Vladi Republike Srbije.

Đurić je večeras kao pozitivan primjer istakao činjenicu da su dva člana UKCG danas dobili Trinaestojulsku nagradu - za književnost Andrija Radulović, a za životno djelo dr Dragan Koprivica. U okrilju UKCG ima mnogo dobrih, obrazovanih, sjajnih i darovitih pisaca, dodao je je Đurić.

image

Porodica Ranislava Ačkovića preuzela nagradu

-LAZAR RUZIC

– U svakoj prilici mi kao i pisci i ljudi moramo govoriti i bilježiti istinu o vremenu u kome živimo. Na čelu sam udruženja čiji su članovi i bilježili i ovjekovječili istinu, zapisujući što se dogodilo - rekao je Đurić, dodajući da se nada da će isto činiti i novi naraštaji.

image

Članovi UKCG i gosti

-LAZAR RUZIC

Vidovdansku besjedu održao je novinar Goran Ćetković, koji je kroz pitanje što je Vidovdan nama danas i nekad, osvijetlio dio jedne kompleksne istorijske i društvene teme.

Nakon ceremonije uručenja nagrada članovi Udruženja govorili su svoje stihove vezane za Vidovdan, Kosovo i kosovski zavjet.

Svečanosti su prisustvovali ambasadori Republike Srbije Nebojša Rodić i Ruske Federacije Vladislav Maslenikov, kojima su ovom prilikom uručeni prigodni pokloni.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
28. jun 2024 16:05