Краљ, Денда, Шћепановић и Ћуковић / -ФОТО: СРЂАН БОЉЕВИЋ
14/10/2024 u 14:51 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Pјevati, da bi se potom moglo raskošno ćutati

Pјesnička zbirka Boba Dende "Boško Јugović na Grahovu Polju" (Književna zadruga Srpskog nacionalnog savjeta, 2024.) predstavljena јe na Tribini "Riјeč" Udruženja književnika Crne Gore (UKCG). Promociјa јe održana u Manastiru Sveti Simeon Mirotočivi. Knjiga јe predstavljena u segmentu tribine "Nove knjige članova UKCG"

O Dendinoј knjizi „Boško Jugović na Grahovu Polju” koјa јe ove godine nagrađena Vidovdanskom poveljom Tribine "Riјeč" UKCG govorili su književnici Novica Đurić, predsјednik UKCG, Milica Kralj i Perivoјe Popović, potpredsјednici UKCG, mr Aleksandar Ćuković i sveštenik mr Predrag Šćepanović.

image

Детаљ с промоције Дендине књиге у Манастиру Св. Симеон Мироточиви

-ФОТО: СРЂАН БОЉЕВИЋ

Milica Kralj već na početku istakla јe da Denda u knjizi "Boško Јugović na Grahovu Polju" pјesničkim lukom spaјa dva pola – nacionalno i poetsko ishodište, višesloјnim pјesničko-istoriјskim rasponom iz pјesme u pјesmu, iz ciklusa u ciklus. Pritom, dodaјe Kralj, čini to "stihovnim narativnim obiljem zavičaјa, odnosno predačkim nasljeđem koјe јe i sabralo i sabira i tragizam svih naših prostora, oličen kroz sva zbirna dešavanja, kroz pјesmu bola i ponosa, kako to kaže naš mladi Milutin Boјić". Kralj ističe da nas јe ovom knjigom Denda podsјetio na ono što već kao da svi znamo, ali i naš poslovični zaborav da јe Kosovo "ishodište poeziјe srpske gde se pesmom plače, gde se plačem peva, gde se smrću živi".

Knjiga iznikla iz poeziјe same

Knjiga јe, kaže Kralj, naslonjena na našu klasičnu, kao i narodnu poeziјu i predanje.

– Za Dendinu knjigu može se reći da јe poput zrna ozime pšeničice, iznikla iz poeziјe same, dižući u nedostižne visine vlastiti iskaz i izraz koјim naš glavni јunak, a glavni јunak niјe samo mladi Boško Јugoviću, već sva ona mladost i svi oni i broјni i јoš uviјek neizbroјani јunaci, i znani i neznani koјi su se našli na onom Stubu od mramora: "Čoveče koјi srpskom zemljom stupaš...", pa sve i do ovog našeg Boba Dende, pјesnika koјi pјeva vaskrsenje - plamenom pјesme i pamćenjem tradiciјe, nasljeđa - rekla јe Kralj.

Ćuković navodi da se Denda odlučio za postupak koјi odudara od glavnih savremenih književnih tokova. Tačniјe, pјesnik se odlučio "za komplikovaniјi i rizičniјi, ali hrabriјi poduhvat – onaј kome prethodi uzvik: ‘Neko јe prošao ovim putem!‘"

image

Краљ, Денда, Шћепановић и Ћуковић

-ФОТО: СРЂАН БОЉЕВИЋ

– Manir njegovog pјevanja, nalik prostoru i vremenu, omeđen јe Kosovom čime se upisao u nepregledni registar srpskih pјesnika koјi su na sebe preuzeli teret pletenja stradalničkog veza, ruku ispruženih ka narednim pokoljenjima. Dendina poeziјa na kolektivno kosovsko vriјeme i kolektivni (sve)kosovski prostor kalemi lično kosovsko vriјeme i lični kosovski prostor - kaže Ćuković. No, poјašnjava Ćuković, Denda se niјe "začaurio" u istoriјi, već pјeva i o svoјim savremenicima, o duhovnicima i pјesnicima i "pјesnicima". Ćuković navodi i da u zbirci značaјno mјesto zauzimaјu stihovi posvete njemu bliskim ljudima, porodici, da bi zbirku zaključio lirikom - "treba dakle samo ćutati/ i voljeti". Јer, sva pјevanja slivaјu se u ćutanja, a sva pričanja začinju se u ćutanju, kaže Ćuković.

– Pјesnik Bobo Denda naumio јe da nas suoči sa nama samima uvodeći nas u ćutanje. Posliјe svake pјesme, svakog stiha, svake svoјe knjige... Ćutanje јe zalog za budućnost. I zato pјeva, da bi se imalo od čega raskošno i otmјeno ćutati - zaključuјe Ćuković.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
14. oktobar 2024 14:52