Музеј Лувр, Француска / - фото: PEXEL
26/05/2021 u 21:44 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

По први пут за 228 година, вођење Лувра преузима жена

Емануел Макрон предсједник Француске, именовао jу jе за новог директора музеjа Лувр, а прије ње jе од 2013. године директор био Жан Лук Мартинез

Lorens de Kars од првог септембра добиће престижно мјесто директора Лувра, одакле прелази са позициjе директорке музеjа Орсе и Оранжери. Емануел Макрон, предсједник Француске, именовао jу jе за новог директора музеjа Лувр, а прије ње jе од 2013. године директор био Жан Лук Мартинез.

Иначе jе Лоренс де Кар у периоду од 1994. до 2007. године била кустос музеjа Орсе, а много пута привлачила jе велику пажњу jавности изложбама коjе jе приређивала. Тако jе 2014. године приредила изложбу о садизму кроз дјела маркиза де Сада, али и Огиста Родена. Такође jе 2017. године привукла велики броj посјетилаца у музеjу Оранжери изложбом америчког сликарства из тридесетих година прошлог вијека, када jе броjна ремек-дјела из Америке успјела да доведе у Француску, пише Жена.блиц.

Њено именовање за директора Лувра зато jе и подигло доста прашине у jавности, будући да jе Лувр познат по свом конзервативном приступу у изложбама, док jе Лоренс де Кар склона провокативним изложбама.

Француски музеjи су кроз историjу врло ријетко имали жене на директорским позициjама, о чему jе и Лоренс говорила за њуjорк Таjмс 2018. године, када jе поручила да "жене треба да се ослободе своjих културолошки усађених сумњи и страхова и кажу себи да су способне за све".

- Реците себи: Jа ово могу. Ово долази тачно у тренутку моjе кариjере када сам за то и спремна - рекла jе између осталог у том интервjуу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 16:59