Златко Гламочак / -ГАЛЕРИЈА "ХАОС"
15/10/2024 u 07:26 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Poraženi pobјednik

Samostalna izložba crteža i skulptura Zlatka Glamočaka, renomiranog vaјara koji živi i radi u Parizu, biće otvorena u beogradskoj galeriji "Haos", večeras, 15. oktobra, u 20 časova. Izložbu će otvoriti francuski ambasador Pjer Košar, a može se pogledati do 15. novembra

Predgovor za katalog ove izložbe Zlatka Glamočaka napisao je Dimitrije Popović, slikar i pisac.

Kako se navodi u Popovićevom tekstu, Glamočak će posliјe gotovo tri decenije odsustva sa beogradske likovne scene izložiti "spektakularne prizore paklenih scena stradanja i kazne" iz ciklusa crteža nazvanog "Poraženi pobjednik". Popović ističe Glamočakov tretman crteža kao autonomne discipline poentiraјući da su njegove "crtačke slike svojevrsnom tehnikom crtanja i karakterističnim ikonografskim elementima u kompozicionoj artikulaciji dovele da ono što je strašnije od same smrti jest proces umiranja koji se odvija u surovom martiriju nijemih krikova, u bolovima deformiranih humanih ili animalnih korpusa".

– U Glamočakovom pesimističkom konceptu egzistencije stoji čovjek kao neprikosnoveni kreator sopstvene istorije u kojoj se potvrđuje kao apsurdni poraženi pobjednik - zapisao јe Popović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
15. oktobar 2024 07:27