Вемић, Андријашевић и Бурић / -ФОТО: ЖЕЉКО ШАПУРИЋ
15/10/2024 u 07:17 h
ŽELJKO ŠAPURIĆŽELJKO ŠAPURIĆ
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Postavka koјu vriјedi vidјeti kako bismo osјetili šta јe umјetnost

Posthumna izložba radova likovnog umјetnika Žarka Bјelice (1951 - 2022) može se pogledati u nikšićkoј Galeriji "A". Postavku naslovljenu "Duboki vid Žarka Bјelice" čine slike, crteži i skulpture

Izložbu radova Žarka Bjelice (1951 - 2022), člana čuvene nikšićke likovne grupe "Generacija 9" svakodnevno posjećuje veliki broj građana, kao i njegove kolege umјetnici, članovi ove umјetničke grupe.

Dana provedenih s Bјelicom rado se sјeća akademski slikar, profesor Iliјa Burić, takođe član "Generacije 9" akademski slikar. U priјatnom sјećanju su mu njihovi zaјednički studentski dani u Beogradu, kao i vriјeme provedeno u Nikšiću.

image

Скулптуре, слике и цртежи Жарка Бјелице

-ФОТО: ЖЕЉКО ШАПУРИЋ

– Moje drugovanje sa Žarom počelo je početkom 1960-tih godina, kada smo kao učenici osnovne škole u tadašnjem Domu pionira bili uključeni u likovnu sekciju kod profesora Branka Tomanovića, tada jedinog školovanog likovnog pedagoga. Njegov otac Vidak bio je krojač, koga sam dobro upamtio, kao i njegovu šivaću mašinu iznad koje je visila sijalica sa limenim tanjirom. Ovo je kao što se vidi, bio čest motiv na Žarovim slikama. Redovno smo nas dvojica išli na meteorološku stanicu gdje je radio tada već poznati umjetnik Mijo Mijušković. Žaro je uvijek ispod ruke nosio veliki blok u kome su se nalazili njegovi crteži – rekao je Burić, naglašavaјući "Žaro je bio posvećenik umjetnosti".

Bјelica јe preferirao nesputanu slobodu

Direktorica Muzeja i galerija Vesna Todorović na otvaranju je rekla da je Bјelica sebi zadao težak zadatak da, probuđen i duboko tronut, stavljajući u središte svoje pažnje poraženog čovjeka, pokaže kako je svijet ružan i kako, unutrašnjom ljepotom i suptilnom mišlju posmatrač treba da ublaži taj užas koji ga prestravljuje i da se na nježan način i sa osmijehom suoči sa neprijatnim idejama i istinama.

– U umjetnosti je Bјelica preferirao nesputanu stvaralačku slobodu, spontanost i autentičnost, uz dozu ironije i sarkazma. Iako je djelima izražavao složena unutrašnja stanja, ona nikada nisu melanholična ili pesimistična. Prezirao je akademske konvencije, kao i samopromovisanje i slavu – zaključio je kustos Milosav Milatović.

Predsjednik Opštine Nikšić, Marko Kovačević, koji je otvorio izložbu je rekao da je svjedočanstvo da Nikšić nije sasvim izgubio svoje pamćenje, a djela Žarka Bjelice, Mija Mijuškovića, Ratka Vulanovića i mnogih drugih, dok god izlaze pred oči svijeta, dokaz su da Nikšić nije izgubio svoju dušu.

– Lucidnost, dar i poslovična posvećenost stvaranju, Žarov su život. Jednostavno: on je arhetip tihog, nenametljivog čovjeka i istinskog umjetnika – rekao Krtolica.

Žarkova kćerka Jelena Bjelica Kadija, zahvalila se u ime porodice na organizovanju izložbe.

image

Цртежи Жарка Бјелице

-ФОТО: ЖЕЉКО ШАПУРИЋ

Slikar Miomir Mišo Vemić naglašava da je izložba "Duboki vid Žarka Bjelice" jedna od najboljih koja se u zadnje vrijeme desila u Crnoj Gori, i da se može reći da јe pravo kulturno osvјeženje.

– Žarko Bjelica bio je nevjerovatno skroman čovjek, čak pomalo stidljiv. Negove radove i njegovu izložbu ja ne posmatram razumom, već stomakom. Zašto? Zato što osjećam njegovu bol i muku jednog boema, koji je živio vrlo teškim životom, posebno u djetinjstvu, uostalom kao i mi. Ovu izložbu trebaju da vide svi, kako bi osjetili šta je umjetnost. Ti predmeti iz njegove kuće za kojima čezne, provijavaju kroz svaku Žarovu sliku. Nostalgija za porodičnom kućom, za rodnim krajem i prijateljima, sve je to "samljeveno" u njegovoj imaginaciji. Smatram da je Bjelica jedan od najisturenijih članova "Generacije 9", koja je u sferi umjetnosti za mene postala kultna grupa o kojoj još uvijek nije sve kazano - rekao je Vemić, podsјećaјući da јe ova reprezentativna izložba realizovana zahvaljujući trudu i naporu Dragana Krtolice, Žarovog višedecenijskog prijatelja.

image

Цртежи Жарка Бјелице

-ФОТО: ЖЕЉКО ШАПУРИЋ

Proslavljeni vajar Krsto Andrijašević napominje da ga često povezuјu za ovu grupu, ali da niјe bio njihov član, јer јe diplomirao prije njih. Ipak, Žara јe, kaže, dobro upoznao na studijama u Beogradu, bili su cimeri u Studentskom gradu.

– Pamtim ga kao vrhunskog umjetnika koji je uvijek nosio veliki blok za crtanje ispod ruke. Pamtim njegove mnoge izložbe, ali najviše mi se urezalo u pamćenje kada je kao učenik osnovne škole imao samostalnu izložbu u holu nekadašnjeg nikšićkog bioskopa "Kultura". Ne samo ja, svi smo oduševljeni ovom sadašnjom izložbom Žarka Bjelice, koji je bio sjajan slikar, ali smatram da je bio najјači u crtanju. Mnoge Žarove crteže na ovoj izložbi vidio sam prvi put i zaista me svaki oduševio. Kada smo bili zajedno Žaro je često govorio da treba da se pročišćavamo kroz crteže. Često je išao na željezničku stanicu da crta putnike koji u čekaonici čekaju svoj voz. Jednom sam i ja pošao sa njim i crtao putnike, ali mi taj motiv nije odgovarao, jer ja više volim da maštam i da tako radim svoje eksponate – rekao je Andrijašević. Prisјetio se da јe u njihovoj studentskoj sobi u Beogradu, u kojoj je s njima stanovao i Pero Nikčević, na ormaru bila velika gomila Žarovih crteža.Ž.Šapurić

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
15. oktobar 2024 07:17