Лука Вучковић / -с.ћетковић
06/10/2021 u 18:23 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ПОЗНАТИ ЦРНОГОРСКИ НАИВАЦ ЛУКА ВУЧКОВИЋ ПРВИ ПУТ САМОСТАЛНО ИЗЛАЖЕ У ПОДГОРИЦИ

Изложба Луке Вучковића, најпознатијег црногорског наивца у Изложбеном салону "Петар Лубарда": Слике које су празник љепоте, боје и маште

Радови нашег сликара наивца Луке Вучковића изложени су у Салону "Петар Лубарда" у Подгорици. Најзначајнији црногорски наивац, познатији и признатији ван граница наше државе него у њој, чије се слике налазе у колекцијама 64 земље захваљујући овој изложби у галерији "Српске куће" по први пут се самостално представио у родном граду, иако слика активно већ 50 година. Вучковић је почео да се бави сликарством 1970. године. Позитивне критике и велико интересовање публике били су подстицај за овог по многима најбољег црногорског сликара наивца. На једној од највећих изложби сликара наиваца у Црној Гори, присјетио се он у разговору за "Дан", Ото Бихаљи Мерин, један од највећих интелектуалаца и културних ауторитета некадашње Југославије, упутио му је комплименте.

– Ту изложбу у Плавом дворцу на Цетињу отворио је Ото Бихаљи Мерин. Тада сам имао 25 година. Није крио комплименте за моје радове и чак је казао је да гледајући моје радове није могао ни да наслути колико сам млад – подсјетио се Вучковић колико су му значиле позитивне критике на почетку сликарске каријере.

Вучковић готово да није могао да избјегне сликарство. Има ту генетику, каже. На њега је утицао како ујак, Грк, који је завршио академију у Београду и Фиренци, тако и стриц, сликар Филип Вучковић, који је завршио сликарство у Минхену.

Кад је почињао, сликао је црногорске мотиве, но временом је његов тематски опус порастао. Једноставно, како каже, окренуо се темама које су интересовале много шири круг љубитеља умјетности наиве.

Вучковић излаже много више напољу него у земљи. Годинама је редовно излагао у Италији, гдје је имао свог галеристу који је му је организовао изложбе. Такође, на позив једног истакнутог галеристе и у Швајцарској је једно вријеме стварао, и захваљујући управо томе његови радови су пошли свуда по свијету, каже он.

– У два музеја у Паризу изложене су моје слике – истакао је Вучковић.

Његово стваралаштво запажено је још седамдесетих, а као резултат тога су били позиви да излаже што с нашим што с иностраним ствараоцима широм свијета. Посебно се присјећа двије изложбе - са канадским сликарима. Године 1979. је излагао у Њујорку, а годину касније учествовао је на бијеналу југословенских сликара такође у америчкој метрополи и то по избору америчких ликовних критичара.

image

Са отварања изложбе

-с.ћетковић

Изложбу је отворио уредник програма изложбеног салона Емило Лабудовић, који је казао да је Вучковићева изложба празник љепоте, боје и маште.

– Кад се загледате у његове слике чућете њихову причу, тајну, чућете шум језера, пјесму вила које се вију око њега и све оно што је Лука у својој ванредној имагинацији желио да искаже – казао је он.

Вучковића су одавно прогласили једним од највећих сликара наиваца бивше Југославије, а ово је тек његово прво самостално излагање у родној Подгорици, напоменуо је Лабудовић истичући да су овом сликару врата изложбеног салона "Петар Лубарда" увијек отворена.

С.Ћ.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
22. april 2024 17:45