Плакат за догађај / -НАРОДНА БИБЛИОТЕКА "РАДОСАВ ЉУМОВИЋ"
12/09/2024 u 10:37 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Predavanje pisca rezidenta Јordana Plevneša

Pisac - rezident ove godine u podgoričkoј Narodnoј biblioteci "Radosav Ljumović" јe poznati makedonski umјetnik Јordan Plevneš. On će večeras, 12. septembra, od 20 časova, u bibliotečkoј sali "Marko Miljanov" održati predavanje naslovljeno "Makedonska umjetnička scena"

Jordan Plevneš makedonski je dramski pisac i diplomata, jedan od najpriznatijih, žanrovski najraznovrsnijih autora koji je istaknut i u poeziji i prozi i u dramskim djelima, ali i u esejima, ali takođe kao makedonski misionar-intelektualac ​​koji makedonsko duhovno nasljeđe animira širom svijeta.

Dobitnik je više nagrada i priznanja. Član je DPM-a i bio je sekretar za međunarodne odnose u periodu od 1984. do 1986. godine. Od 1988. godine živi u Parizu, gdje predaje makedonski jezik i književnost, a kasnije i Interakcije balkanskih književnosti na Nacionalnom institutu za orijentalne jezike i civilizacije. Predavao je kreativno pisanje na evropskim i američkim univerzitetima.

Dјela su mu obјavljena i izvedena na 30-tak jezika na svim kontinentima. Predsjednik je Festivala jugoistočne Evrope u Parizu i Berlinu, kopredsjednik Festivala francuskog filma u Ohridu i osnivač pozorišnog festivala "Glumac Evrope" u Prespi. Plevneš je bio ambasador Makedonije u Francuskoj, Španiji, Portugalu i Unesku. Plevneša je 2008. Francuska odlikovala visokom nagradom "Vitez najvišeg reda književnosti i umetnosti".

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. septembar 2024 10:46