Sa konferencije za štampu u CNP-u / - SVETLANA ćETKOVIć
30/10/2023 u 14:15 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Premijerom predstave "Posjeta stare dame" CNP obilježava svoj dan, 1. novembar

Premijerom drame Fridriha Direnmata, u režiji i adaptaciji Aleksandra Morfova, naš nacionalni teatar u srijedu veče zvanično započinje 70. sezonu

Crnogorsko narodno pozorište proslaviće svoj dan, 1. novembar, kao i 70. godišnjicu postojanja i rada premijerom predstave "Posjeta stare dame" Fridriha Direnmata, u režiji i adaptaciji  Aleksandra Morfova. Predstava će biti premijerno izvedena u srijedu, a zavjesa na Velikoj sceni CNP-a se diže u 20 časova.

Predstava “Posjeta” nastala je 2020. godine za vrijeme pandemije COVID-19, te zbog restriktivnih epidemioloških mjera nije mogla biti izvedena pred publikom.

U ovoj drami uloge tumače: Varja Đukić, Mirko Vlahović, Slobodan Marunović, Aleksandar Radulović, Slavko Kalezić, Nikola Perišić, Jadranka Mamić, Sejfo Seferović, Jelena Nenezić, Julija Milačić Petrović Njegoš, Jovan Dabović, Stevan Radusinović, Sanja Vujisić, Jelena Šestović, Radmila Božović. U predstavi igraju i studenti glume FDU Cetinje u klasi vanr. prof. Dubravke Drakić, Matija Memedović, Anđela Marunović, Jovana Brnović, Itana Dragojević, Mina Mićović, Miloš Kašćelan i Milo Perović.

Umjetnička direktorka CNP-a Vujošević Labović  je kazala da ovaj komad na neki način predstavlja moto ovogodišnje jubilarne sezone "Živimo pozorište".

Komad govori, kako je rekla, o odnosu grupe i pojedinca, a u središte teme stavlja moć novca. 

Dramaturg komada Stefan Bošković je istakao da komad "Posjeta stare dame" govori i pojavama i problemima koji su dominantni u današnjem društvu.

- Ovde je pitanje kupovanje pravde, što je  jedna veoma uznemirujuća ideja. To pitanje postavlja glavna junakinja Klara. Ova predstava se bavi istraživanjem mračne strane čovječanstva i time da ekonomija određuje moral. Nema više krivih i pravih, nema više pravde - istakao je Bošković. 

On je naglasio da je u obnovi komada značajan doprinos dala rediteljka Dušanka Belada.

Glumica Varja Đukić je kazala da joj je ovo prva premijera u poslednjih šest godina u CNP-u, podsjetila je ona i naglasila da je komad rađen u najtežim uslovima zbog epidemije. 

Direnmatov tekst, kako je rekla, predstavlja najbolje od evropske dramaturgije koji pred glumačku i autorsku ekipu, kao i pred publiku, postavlja značajna društvena pitanja. On traži, kako je rekla prvakinja CNP-a, kapacitet i od glumaca i od publike..

- On postavlja pitanja kako se za novac može kupiti, u njemu ispliva amoral, koji je konstantan i pitanje koliko društvo ima svijest o trajanju, savjest da reaguje na sva iskušenja koja se postavljaju, pitanja moralnosti institucija, društvenih. vjerskih... - kazala je Đukić.

Prvak CNP-a Mirko Vlahović je kazao da je rad bio naporan i zahvalio se mladim glumcima koji su uskočilu u podjelu tokom obnove komada. 

Glumica Radmila Božović je podsjetila na sve glumce koji su u prošlosti obilježili sedam decenija psotojanja Crnogorskog narodnog pozorišta. 

"Posjeta stre dame" je gabaritna oju je radio vrhunski reditelj što nije često kod nas, kazala je Julija Milačić Petrović Njegoš. 

Mlada glumica Jovana Brnović je kazala da je rad na ovoj predstavi njoj i njenim kolegama koji su tek izašli s akademije značio mnogo, a prije svega da se upoznaju sa scenom, CNP-om, kolegama kao i rediteljskim radom.

Slavko Kalezić, koji je dio ove predstave kao glumac ali i autor scenskog pokreta, posebno je istakao saradnju sa glumačkim tandemom u predstavi varjom Đukić i Mirkom Vlahovićem 

Autorski tim „Posjete“ čine i Nikola Tormonov, scenograf i kostimograf, Nina Perović, instruktorka pjevanja, Ivanka Vana Prelević, asistentkinja scenografa, Lina Leković i Gordana Bulatović, asistentkinje kostimografa, Jelena Šušanj, lektorka, Dušanka Belada, asistentkinja reditelja i saradnica na adaptaciji, Nada Vukčević, asistenktinja na scenskom pokretu i Nela Otašević, izvršna producentkinja.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
25. oktobar 2024 20:07