Mića Trnavac / - ĐORđRE ĐOKOVIć/N1
15/09/2024 u 21:32 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Preminuo slikar Radovan Mića Trnavac

Slikar Radovan Mića Trnavac (74) preminuo je danas u Beogradu posle kraće bolesti.

Trnavac je žive i stvarao u Beogradu, Njujorku, Valjevu. Po povratku iz Njujorka u Valjevu je 1997. godine osnovao Internacionalni umjetnički studio „Radovan Mića Trnavac“ gdje se izlažu i stvaraju umjetnici širom svijeta.

Radovan Mića Trnavac je rođen 17. maja 1950. godine u Kragujevcu, osnovnu školu je završio u Valjevu, srednju elektrotehničku školu „Nikola Tesla“ u Beogradu. Na Likovnoj akademiji u Beogradu diplomirao je 1997. godine u klasi profesora Mladena Srbinovića.

Na samostalnim i grupnim izložbama izlagao je u prestižnim svetskim galerijama. Pored slikarstva Trnavac se bavio i vajarstvom. Dobitnik je više važnih nagrada iz oblasti likovnog stvaralaštva.

Slike Radovana Trnavca Miće nalaze se u mnogim muzejima i privatnim kolekcijama muzejskog karaktera širom sveta, počev od Srbije, preko Mađarske, Italije, Švajcarske, Francuske, Švedske, Holandije, Nemačke, Makedonije, Poljske, Bjelorusije, Rusije, pa do Kanade, SAD, Japana i Australije.

Tokom svog višedecenijskog života, umjetničkog stvaranja, aktivnog izlaganja i prisustva na likovnoj sceni u Njujorku, Radovan Trnavac Mića je kao gost-profesor predavao slikanje i crtanje na visokim školama umjetnosti u Americi, a najdraža mu je bila profesura u „Guilford Art Center” u državi Konektikat, gdje je držao Master Class (majstorsku radionicu) od 1989. do 1996. godine.

Iza sebe je ostavio kćerku Milicu i unuku Mariju.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
15. septembar 2024 21:32