Са промоције Баћовићеве књиге у НБ ”Радосав Љумовић” / -С.Ћ.
05/12/2021 u 17:17 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Промовисана књига "Краљ Никола и мухамеданци": Зборник чојства и хуманости

У књизи види на који је начин краљ Никола, у складу са мудрошћу посвећеног владара, мухамеданске поданике пропалог царства уважавао и тако учинио да нову државу прихвате као своју, казао је Зувдија Хоџић

Богатој, вриједној и занимљивој, од заборава сачуваној грађи, коју су поодавно сакупили и објавили наши и страни истраживачи, у прави час придружио се Чедо Баћовић, правник, писац, публициста, хроничар и аутор више вриједних књига и антологија, написавши књигу "Краљ Никола и мухамеданци", истакао је академик Зувдија Хоџић представљајући наслов који је објавио Центар за очување и развој култура мањина (ЦЕКУМ).

– Увјерен сам да је Чедо Баћовић то учинио са жељом да данашњем читаоцу, у мултивјерској и мултиконфесионалној Црној Гори примјером покаже како се у много сложенијим оклностима могло живјети људски и мудрије – казао је Хоџи на промоцији одржаној у НБ "Радосав Љумовић" у Подгорици.

Он је констатовао да се у књизи види на који је начин краљ Никола, у складу са мудрошћу посвећеног владара, мухамеданске поданике пропалог царства уважавао и тако учинио да нову државу прихвате као своју. Цијенио их је и уважавао, казао је Хоџић, користио сваку прилику да истакне врлине и чојство утичући да се осјећају сигурно и да их Црногорци прихвате.

Баћовићу треба захвалити што је на једном мјесту записао много лијепих сјећања која нам сликају једно вријеме и на тај начин и боље, мудрије и хуманије препознао тако значајну тему - казао је Саит Ш. Шаботић.

– Несумњиво ова књига је још један доказ о плодном раду књижевника Чеда Баћовића чији ће избор од заборава сачувати искричави дух једног минилог времена и причу о људским односима краља Николе и његових поданика – навео је Шаботић.

Баћовићева представља својеврсни зборник чојства и хуманости, закључио је проф. др Драшко Дошљак.

– Од чињеница да је на Берлинском конгресу наша земља добила независност, теритаријално се проширила и добила још становника, чини ми је још важније да је Црна Гора тада постала мултикултурална држава и када неко темељ своје независности базира на тој мултикултуралност наша је обавеза да памтимо и поштујеме те вриједности. Без обзира на битке и бојеве, тај однос је частан и људски. Књига анегдота и прича које је написао Баћовић, чини ми се, представљаће значајну литературу у будућности – казао је Дошљак.

Публици се обратио и аутор искористивши рилику да захвали свима који су говорили о његовој књизи.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 02:24