Samostalna izložba slikara Petra Mrdaka / - PRIJESTONICA
14/12/2023 u 08:27 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Samostalna izložba slikara Petra Mrdaka u galeriji Centra za kulturu Prijestonice

„Talenat je kao kap vode na dlanu. Ako joj date previše ljubavi ona će od toplote ispariti, ako joj date previše slobode vjetrovi će je oduvati“, citirao je našeg velikog profesora i mislioca Mihaila Jovićevića prof. Srđan Ilinčić koji je otvorio izložbu

U galeriji Centra za kulturu Prijestonice Cetinje otvorena je samostalna izložba mladog slikara Petra Mrdaka.

Ovo je prva izložba organozovana na osnovu Javnog poziva koji ima za cilj da podrži i predstavi mlade neafirmisane likovne stvaraoce sa Cetinja.

„Talenat je kao kap vode na dlanu. Ako joj date previše ljubavi ona će od toplote ispariti, ako joj date previše slobode vjetrovi će je oduvati“ -  citirao je našeg velikog profesora i mislioca Mihaila Jovićevića  prof. Srđan Ilinčić koji je ovim citatom otvorio izložbu. 

- Ovaj mladi stvaraoc nosi teret očekivanja tri generacije umjetnika koje mu prethode u porodici, to nasaljeđe, taj podsvjesni pozitivni balast čini da on sa lakoćom demonstrira prave slikarske vještine. On se vrlo vješto koristi jezikom Rembranta, Vermera, Šardena, Dobroslava, Branka. Naime, ono što ja vidim u njegovim radovima je borba, sukob modernog i tradicionalnog. Petrov senzibilitet, likovni jezik,stilske karakteristike teme i motive, simbole kroz koje govori ja ću na čitanje ostaviti vama - između ostalog je istakao prof. Ilinčić.

Publici se obratio i autor izložbe Petar Mrdak i zahvalio se Prijestonici Cetinje i Centru za kulturu na pruženoj prilici da svoju prvu samostalnu izložbu organizuje u svom rodnom gradu.

- Zahvalan sam svima onima koji su uticali na moj  umjetnički rad i stvaralaštvo, posebno SLŠ „Petra Lubarda „ i FLU Cetinje i svojim profesorima bez čijih koreketura i savjeta ova izložba ne bi bila moguća -  izjavio je autor izložbe Petar Mrdak.

Petar Mrdak je rođen na Cetinju 2003. godine. Srednju umjetničku školu „Petar Lubarda“ završio je  u svom rodnom gradu, a trenutno je student druge godine Fakulteta za likovnu umjetnost na Cetinju. 

Centar za kulturu Prijestonice Cetinje ovom izložbom zaokružuje likovni program za 2023.godinu. A od sledeće godine nastaviće se organizovanje izložbi mladih umjetnika koji su se odazvali Javnom pozivu. Pored toga za sledeću godinu planirano je i nekoliko izložbi naših priznatih likovnih stvaralaca, čije će predstavljanje Centra za kulturu Prijestonice dati poseban značaj na kulturnoj mapi, ne samo grada već i države.

Izložbu Petra Mrdaka „Slike i crteži“ publika može pogledati do kraja  decembra 2023. godine.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 01:14