Плакат за изложбу / -ФОТО: СУЛУЈ, ПРИВАТНА АРХИВА
13/12/2021 u 15:50 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Савремена култура и еротика кроз визуру ликовног

Спонтано окупљање око теме даје могућност тумачења које разликује умјетничко дјело из ове области од тржишне манипулације еротским и порно индустрије

Ликовни умјетници из Црне Горе Нада Кажић, Томо Павићевић и Михаило Павићевић представљају вечерас у галерији СУЛУЈА-а заједно са колегама из Србије своје радове на изложби „Ерос - Арт”. Изложба која се отвара вечерас (понедјељак, 13. децембар) у 19 часова, може се погледати до 15. јануара 2022. године.

Поред умјетника из Црне Горе, поставку чине и радови Ане Ристић Драговић, Марије Ђурић, Зорана Граовца, Владимира Лалића, Мионе Марте Марковић, Маје Обрадовић, Драгана Ристића, Вујадина Радовановића, Ненада Ражнатовића, Марка Тубића, Зорана Туцића и Радета Товладијаца.

Инспиратори изложбе су умјетници Марија Ђурић и Душан Ристић.

Учесници изложбе су различитих генерација, а 15 ликовних умјетника изложиће 35 радова, насталих углавном техникама на папиру и од папира, са неколико примјера уља и дјела на плексигласу, као и посебне умјетности – стрипа.

Експонати у фокус постављају веома стари тематски круг еротског и његове везе са савременом културом, испитујући га кроз контексте широке провенијенције: лирске, драматичне, интроспективне, провокативне, ироничне, чак и политичке. Спонтано окупљање око теме даје могућност тумачења које разликује умјетничко дјело из ове области од тржишне манипулације еротским и порно индустрије. Прије свега то су иконолошка сложеност умјетничког призора, помјерање интенције еротског садржаја, и у класичнијим примјерима – радост живљења.

Предвиђен је и пратећи програм мини хуманитарне аукције, а који ће бити одржан касније.

Ж.Ј.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 03:27