Марина Абрамовић / - Фото: Аустралиан
01/09/2021 u 12:24 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

„Седам смрти Марије Калас“ Марине Абрамовић у Париској опери

Умјетница се током представе појављује на видео снимцима у којима изводи „смрт“ оперских јунакиња, од Тоске са скоком у празно, до избодене Кармен и сцена посљедњих сати живота Марије Калас

Дива перформанса Марина Абрамовић ове недјеље представиће у Париској опери "7 Deaths od Maria Callas" (Седам смрти Марије Калас), спектакл који комбинује оперу, видео и перформанс инспирисан животом славне оперске певачице.

„Да ми је неко прijе 20 година рекао да ћу радити оперу, назвала бих га лудаком“, рекла је умјетница за Франс прес.

У представи која ће бити приказана од 1. до 4. септембра, Марина Абрамовић позива седам оперских пјевача да изводе чувене арије Марије Калас.

Умјетница се током представе појављује на видео снимцима у којима изводи „смрт“ оперских јунакиња, од Тоске са скоком у празно, до избодене Кармен и сцена посљедњих сати живота Марије Калас.

Умјетница је рекла да се не обазире на критике.

„Перформанс је један од најтежих облика умјетности. Седамдесетих година критика је била толико жестока и да сам је читала не бих никада изашла из куће“, рекла је Марина Абрамовић (74) која је током каријере изводила узнемирујуће и хипнотишуће представе.

На питање да ли је икада помислила да је отишла предалеко, умјетница препознатљива по дугој црној коси и благом осмјеху, рекла је да се увек трудила да да 150 одсто себе.

„Увијек кажем да не морате дати 100 одсто, вецћ 150 одсто себе. Тих 50 одсто више је оно што чини велику разлику“, рекла је Абрамовић, која је приликом једног перформанса готово умрла од гушења.

Марина Абрамовић помјера границе физичке и психичке издржљивости, а како је рекла неки и после 50 година каријере питају да ли је то што ради уметност.

„То питање ц́е вероватно остати и после моје смрти, а за мене то није битно“, рекла је умјетница.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 03:50