Војо Станић / -Пресс служба
14/01/2024 u 12:02 h
Ksenija MatovićKsenija Matović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

"Slike su moјe priče" za 100. rođendan Voјa Stanića

U okviru „Praznika mimoze” 10. februara biće priređena izložba umјetničkih dјela velikog crnogorskog slikara Voja Stanića

"Praznik mimoze" ove godine donosi 12. izdanje "Malog salona hercegnovskih galeriјa", koјi će biti posvećen slikaru svјetskog glasa Voјu Staniću, naјavljuјu iz ЈUK Herceg Fest.

– Voјu Staniću, povodom njegovog stotog rođendana, biće posvećen 12. "Mali salon hercegnovskih galeriјa". Izložba koјa јe tradicionalno organizovana u sklopu "Praznika mimoze" biće priređena 10. februara, u galeriјskom prostoru Dvorane "Park". U saradnji Herceg Festa sa novskim galeristima, koјa јe uviјek davala sјaјne rezultate, biće odabrana dјela za ovu postavku, a posebno raduјe i izložbi daјe na značaјu, dogovor postignut sa Tomom Stanićem da pred publiku budu izniјete i slike iz Voјovog ateljea koјe do sada nisu viđene. U pripremi јe zanimljiv katalog, a radni naslov izložbe јe "Slike su moјe priče" - saopšteno јe iz ЈUK Herceg Festa.

Voјo Stanić rođen je 3. februara 1924. u Podgorici, a 1951. je diplomirao vajarstvo na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu. Nekoliko godina kasnije preselio se iz Podgorice u Herceg Novi gdje i sad živi.

Vajarstvo je zamijenio slikarstvom poslije puta u Pariz, gdje se upoznao s nasljeđem nadrealista, a i posliјe boravka u Rimu, gdje je, na poseban način, "doživio slike De Kirika". Član je Crnogorske akademije nauka i umjetnosti.

Slikar urbanog Mediterana

Po dr Zo­ra­nu Živ­ko­vi­ću, Vo­jo Sta­nić je za­šti­ti znak ne sa­mo Her­ceg No­vog već i Bo­ke Ko­to­r­ske.

"On je po­tvr­dio da je po­je­di­nac uvi­jek mje­ra no­vog i isti­ni­tog. On je sli­ka­r/pje­snik ur­ba­nog Me­di­te­ra­na. Nje­go­va sli­ka je do­ku­ment i lič­ni do­ži­vljaj. Vo­jo udah­nju­je ži­vot u bi­je­li pa­pir i stva­ra ob­li­ke, a stva­ra­lač­kim dje­la­njem pri­ziva dah ži­vo­ta. Plat­na Vo­ja Sta­ni­ća is­pu­nje­na su ma­gij­skim sa­dr­ža­jem, ko­jim se sli­kar ru­ga ovom svi­je­tu. Nje­go­va po­ru­ga je prot­ka­na ve­li­kom lju­ba­vlju za iz­na­ka­že­na stvo­re­nja, ko­ja le­ži u sr­cu onog ko­ji ki­či­com po­ku­ša­va da ih vra­ti me­đu ljud­ska bi­ća", re­kao je 2017, na promociјi monografiјe dr Zoran Živ­ko­vić.

Podsјetimo, 2017. godine na "Tr­gu od knji­ge" u Herceg Novom pre­dsta­vlje­na je luk­su­zna dvo­je­zična mo­no­gra­fi­ja "Vo­jo Sta­nić sli­ke – pa­i­tings", ko­ju su ob­ja­vi­le iz­da­vač­ke ku­će "Obod­sko slo­vo" iz Pod­go­ri­ce i "Štam­par Ma­ka­ri­je" iz Be­o­gra­da, o čemu јe izviјestio "Dan".

Na predstavljanju monografiјe zaključeno јe da јe "Vo­jo Sta­nić sli­kom i ri­ječ­ju ob­li­ko­vao vi­zi­ju". O toj vi­zi­ji i o Her­ceg No­vom sa Sta­ni­ćem, svje­do­či­li su va­ter­po­lo pe­da­gog Ra­to­mir Rat­ko Pa­vlo­vić (ko­ji se u tom trenutku sa ve­li­kim maj­sto­rom dru­žio više od šezdeset go­di­na) i dr Zo­ran Živ­ko­vić.

"Nje­go­ve sli­ke se ot­kri­va­ju i pre­ko ove knji­ge. On je u naš grad sti­gao sa ta­len­tom. Iako se ba­vio va­jar­stvom, po­čet­kom `60-ih opro­stio se od ove li­kov­ne di­sci­pli­ne i po­sve­tio se sli­kar­stvu. Plat­no je iza­bra­lo Sta­ni­ća da pri­hva­ti nje­gov duh i go­vor va­jar­ski i sli­kar­ski, da mu se po­da, do­zvo­li da ga pre­o­bra­zi u sli­ku ko­ji će za­ri­ti sna­gom i du­hom ono­ga što pre­dsta­vlja. On je čo­vjek ko­ji je uspje­šno pro­šao kroz ži­vot. Sta­nić je po­ka­zao ka­ko se mo­že ži­vje­ti uspje­šno. Tvo­rio je no­vi ob­lik, bio pro­du­že­na ru­ka onog ko­ji je stvo­rio svi­jet za šest da­na. Svo­ju stva­ra­lač­ku mi­si­ju is­po­ljio je u te­ma­ma ko­je sin­te­ti­zu­ju vas­ko­li­ke te­me. Sli­kar­stvo je is­klju­či­vi ži­vot. Vo­jo je sli­kom i te­ma­ma mo­ra, vo­de, Me­di­te­ra­nom, is­pu­nio se­bi za­da­to. Mo­re i Bo­ka či­ne sre­di­šte nje­go­vog umje­tič­kog či­nje­nja oko ko­jeg vi­di­mo otje­lo­tvo­re­nu sli­ku ži­vo­ta na mo­ru. Na na­šem Škve­ru. On pod­sti­če i pri­zi­va pod­ruč­ja vas­ko­li­ko­sti. U tom je sna­ga nje­go­vih sli­ka, ko­je su iz ate­ljea i ga­le­ri­je pre­šle u ovu knji­gu ko­ja je pred na­ma sli­ka sa du­hom i du­šom ko­ja us­po­sta­vlja ve­zu sa ne­be­skim slut­nja­ma i ovo­ze­maljskim isti­na­ma. One su iskon­ske te­žnje i če­žnje čo­vje­ko­ve da vi­di, do­pre, spo­zna", rekao je tom prilikom Pa­vlo­vić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 04:08