Димитрије и менторка награђени на литерарном конкурсу / -Д.Љ.
23/05/2021 u 09:00 h
Danijela LjucovićDanijela Ljucović
StoryEditor

Стихом син пита оца

Млади и талентовани Димитрије Бабовић, матурант Медицинске школе из Подгорице, на Међународном књижевном (литерарном) конкурсу "Шантићева реч", у Београду освојио је прву награду. Овим признањем још једном је потврдио складност медицине и поезије, јер ријечи често имају исцјелитељску моћ.

Овај млади и талентовани писац каже за "Дан" да се за поезију заинтересовао још као десетогодишњак, те да се од тада свакодневно нижу нови стихови.

– Покојни дјед је писао поезију, сада је то случај са мојим оцем, тако да очигледно код нас постоји фамилијарно интересовање и љубав за ову врсту умјетности. Пјесма са којом сам учествовао на конкурсу је дијалог оца и сина, гдје је син неко ко ће увијек да поставља питања оцу, а он ће као старији и искуснији да одговори. Циљ ми је био да опишем однос између оца и сина и живота – појаснио је Бабовић.

"Схватићеш сине само полако"

Професорица књижевности Бранка Ковачевић је истакла да су тема конкурса били Шантићеви стихови: "Кад имаш све не видиш ништа, прогледаш све кад немаш ништа".

– Дјечак је узео завршне стихове пјесме који су гласили "Схватићеш сине само полако" тако да смо тај наслов дали пјесми. Kонкурс се расписује сваке године, послали смо пјесму и стигла нам је вијест да је управо Димитрије освојио прво мјесто, што нас је веома обрадовало. Срећни смо, јер ова награда је важна не само за школу, него и за Црну Гору. Ово је стручна школа и нагласак је на струци, али матерњи језик је нешто што је неизоставно у свакој школи и сматрам да ученик треба да чита и његује лијепу ријеч, како би се успјешно изразио и у другим предметима – навела је професорица.

Млади и даровити пјесник свакодневно ниже стихове. Каже, да је сваки дан инспиративан јер проживљавамо некад срећне, а некад и тужне тренутке.

– Сходно тим животним динамикама, моји стихови те ствари некад и опишу. Имам навику да када се вратим кући, и дан се приведе крају, размишљам о томе што се десило, а то ме надахне да испјевам нове стихове – наводи Димитрије.

Када је ријеч о објављивању прве збирке пјесама Димитрије каже да се кроз живот води филозофијом да у неким стварима не треба журити, нарочито озбиљним као што је објављивање књиге, па се нада да ће у будућности уз очеву помоћ и професорке Бранке Ковачевић моћи и тиме да се похвали.

– Планирам да упишем Медицински факултет. Спој медицине и књижевности можда је неуобичајен, али је могућ, а посматрајући оца који је љекар, могу да кажем да доживљаји побједе, али и пораза, као емотивни стадијуми, доводе до посебних надахнућа. Професорици бих захвалио што је управо у мени препознала потенцијал, да могу да учествујем и освојим награду на једном међународном конкурсу. Драго ми је што сам своје четворогодишње школовање крунисао овако лијепим признањем, што сам фамилију, професорицу и школу учинио поноснима – истиче Бабовић.
Организатор конкурса била jе ОШ "Алекса Шантић", из Београда, а на конкурс jе пристигло више стотина ученичких радова из циjелог региона.
Д.Љ.

Izdvojeno

30. jul 2021 22:43