Консултације с глумачком екипом, Јасном Ђуричић и Даницом Ћурчић / -ФОТО: ДУШКО МИЉАНИЋ
10/03/2022 u 14:35 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Стварање филма блиско је олимпијском циклусу

Радим на новом сценариjу за дугометражни играни филм, и приводим краjу филм о jедином jугословенском оскарвцу Душану Вукотићу - каже Сенад Шахмановић

Филмски пројекат "Сирин" режисера мр Сенада Шахмановића неколико година уназад заокупља пажњу стручне филмске јавности, међу којом се високо и котирао, што потврђују признања која је добијао на различитим филмским фестивалима и манифестацијама. Тренутно, неколико корака дијели га од финализације и појављивања пред публиком. Наиме, средином фебруара завршено је снимање материјала. Снимано је четири седмице у Улцињу, Скадру и Подгорици. Филм ће, по финализацији, бити приказан у Црној Гори и региону, јер је ријеч о копродукицији пет земаља. Рад на пројекту трајао је четири године, а пред снимање, финалне припреме трајале су неколико мјесеци, каже режисер.

– Током снимања, асистент монтаже jе припремао материjал за монтажу, тако да смо убрзо након завршетка снимања ушли у монтажу. Обзиром да jе риjеч о проjекту коjи jе био продукционо jако захтjеван, биће потребна додатна средства за финализациjу проjекта. Вjеруjем да ћемо сада jедноставниjе доћи до подршке, jер имамо добар материjал, самим тим ћемо имати добар производ. Ако буде ишло све по плану, вjеруjем да ће до краjа текуће године филм бити завршен, убрзо након тога филм ће кренути у дистрибуциjу, премиjерно фестивалску, а након тога биоскопска у Црноj Гори и региону - каже Шахмановић.

Подсјетимо, продуценти су куће из Црне Горе, Хрватске, Албаниjе, са Косова и из БиХ. Проjекат jе подржао Филмски центар Црне Горе, Хрватски аудио-визуелни центар, Филмски центар Албаниjе, Филмски центар Косова, као и филмски фонд Савjета Европе - Еуримаж.

Филмска екипа

Улоге у филму тумаче: Даница Ћурчић, Меј-Линда Касумовић, Jасна Ђуричић, Марко Баћовић, Никша Бутиjер, Лидиjа Кордић, Jелена Симић, Момчило Оташевић, Тихана Ћулафић, Мишо Обрадовић, Изудин Баjровић, Фатмир Спахиу, Симон Схкрелли, Басхким Алаj и други.

Директор фотографиjе jе Александар Jаконић, сценографи Огњен Смоловић и Драгана Баћовић, костимографкиња Лина Лековић, а менаџер продукциjе Филип Полексић.

"Циклус стварања филма наjвише jе сличан олимпиjском циклусу, отприлике то су неке четири године. С тим да jе процес рада на овом проjекту траjао неких пет година, jедну годину можемо изузети због добро познате ситуациjе са Ковидом", каже Шахмановић, прецизирајући колико је времена протекло до снимања. Објашњава и зашто је за "Сирин" било добро да прије екранизације обиђе многе фестивале и институције.

Никако да ухватимо воз за будућност

Сценаристи "Сирин" су Шахамновић и Клаудија Ботино. Филм се, укратко, бави личном и недавном друштвеном историjом, па тиме и питањем идентитета. Не можемо порећи да нас одређуjу прошла дешавања, у већоj или мањоj мjери.

– Да би се на прави начин бавили савременим проблемима и будућношћу морамо се суочити са прошлошћу. Развиjениjа друштва су проблеме те врсте риjешили већ давно, а ми никако да ухватимо таj воз коjи ће нас одвести у будућност, никако да се одупремо предрасудама, подjелама, да бреме прошлости коjе носимо на раменима оставимо иза себе и кренемо одлучно наприjед - истиче Шахмановић.

– Без учешћа, односно селекциjа на значаjним међународним фестивалима и платформама готово да ниjе могуће причати о озбиљном филмском проjекту. То jе стандард у развиjеним кинематографиjма. Тако да су учешћа на идустриjским диjеловима важних интернационалних фестивала са много аспеката важни. Приjе свега то jе доказ већ у раноj фази припрема да проjекат мора да посjедуjе одређени квалитет и потенциjал, друга ствар jе промоциjа, умрежавање, прилика да се проjекат представи ширем аудитроиjуму, такође она наjважниjа ствар jе подизање квалитета сценариjа, самим тим подизање квалитета проjекта. Свакако да бих волио да jе пут до снимања био краћи, али као што сам рекао jедан од разлога jе Ковид, други разлог jе мањи буџети коjи ми имамо у односу на регион. Морам да напоменем да смо ми у претходноj години, када jе било планирано снимање, обезбиjедили 35 посто буџета филма, тако да смо раниjе кренули са снимањем, не би могли рачунати на та средства, а без тога не би било могуће реализовати оваj проjекат - објашњава Шахмановић.

Но, "Сирин" није једини Шахмановићев пројекат. Упоредо ради на новом сценариjу за дугометражни играни филм, и приводи краjу филм о jедином jугословенском Оскаровцу Душану Вукотићу.

Ж.J.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 11:36