Владика Јован Ћулибрк са познатим алтернативним бендом Лајбах / - PORTALNOVOSTI.COM
24/07/2021 u 12:57 h
Портал ДанПортал Дан
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Сусрет владике Јована Ћулибрка са Лајбахом

Владика пакрачко-славонски jе 2001. осмислио и реализовао ЦД компилациjу „Песме изнад истока и запада” са броjним алтернативном и рок групама коjе су стварале пjесме на стихове владике Николаjа Велимировића, а 2016. одржао jе у Загребу предавање на тему библиjског jезика у поп култури

Пакрачко-славонски епископ Jован, на позив Лабин Арт Експреса, посjетио jе Лабин гдjе се сусрео с члановима култне словенске групе Лајбах о коjоj jе своjевремено пуно писао, преноси portalnovosti.com.

Владика пакрачко-славонски Jован прошле недеље jе боравио у Лабину и том приликом посjетио jе више рударских и других индустриjских локалитета на Лабинштини као што су Коромачно, Бршица, Крапан и Раша, при чему су га нарочито импресионирали ДКЦ Лампарна, обновљено окно и црква Св. Барбаре, али и Раша.

– Раша нас подсjећа на пуноћу живота. Ако се осврнемо око себе, можемо видjети да су становници преживjели недавни локдаун с наjмањом могућом штетом захваљуjући томе што jе неко jош тридесетих година прошлог вијека при њеноj градњи размишљао о свему што jе потребно за породицу – рекао jе владика Jован коjи jе у пратњи директора Ведрана Коса обишао и поставку Народног музеjа Лабин, укључуjући и самосталну изложбу Дамира Стоjнића.

Епископа jе фасцинирала богата историја града, а посебно се занимао за дио поставке везан за рударство, Лабинску републику и партизане. За вриjеме обиласка снимљено jе и неколико његових фотографиjа с Деаном Захтилом и Дамиром Стоjнићем те с члановима групе Лајбах.

Владика Jован наjвећи jе стручњак Српске православне цркве за Холокауст, координатор Одбора СПЦ-а за Jасеновац, њен представник у Jерусалиму те у посебноj комисиjи при Ватикану за дискусиjу о Алоjзиjу Степинцу, добитник jе награде Матице српске за рад „Црно сунце и око њега круг” о jедноj непознатоj пjесми Милоша Црњанског, те престижне награде Голда Меир коjу jе добио у Jерусалиму гдjе jе магистрирао историографиjу Холокауста у Jугославиjи.

Хрватскоj и широj jавности познат jе и по свом дjеловању на подручjу ундергроунд и поп културе у Jугославиjи. Почетком 80-тих, оваj рођени Зеничанин, у Босни и Херцеговини обjављивао jе прве чланке о Лајбаху те присуствовао њиховим концертима у Љубљани, да би се касниjе афирмисао као музички новинар и писац с посебним интересом за рад култне британске групе Џој Дивижн, за коjу каже да му jе, уз падобранство коjим се и данас активно бави, у потпуности промиjенила живот.

Активно jе био укључен у хрватску умjетничко-музичку групу НЕП/Нова Европа, коjа jе недавно била представљена ретроспективном изложбом у Галериjама ХУиУ те Макина у Пули, а имао jе и jедну од кључних улога у македонским музичким проjектима Апореа и Анастазиjа. Као владика, он се и три децениjе касниjе наставља занимати за алтернативну умjетност и музику, угошћуjући броjне представе и предавања у свом сjедишту у Пакрацу те сарађуjући са броjним културним центрима у региону. Тако jе 2001. осмислио и реализовао ЦД компилациjу „Песме изнад истока и запада” са броjним алтернативном и рок групама коjе су стварале пjесме на стихове владике Николаjа Велимировића, а 2016. одржао jе у Загребу предавање на тему библиjског jезика у поп култури.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 22:35