Булајић Чрчек, Ђуровић и Вишњић / -ХНФФ
27/08/2024 u 13:05 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

„Svemu jednom dođe kraj”

Takmičarska selekcija dugometražnog igranog filma 37. Hercegnovskog filmskog festivala (HNFF) - Montenegro film festivala nastavljena јe prikazivanjem filmova "Svemu dođe kraj" Rajka Grlića i "Domaćinstvo za početnike" Gorana Stolevskog. Oba filma prikazana su na Kanli kuli, saopštavaјu iz pres službe festivala

Sjajan scenarističko – rediteljski duo Ante Tomić i Rajko Grlić napisali su, po motivima romana Miroslava Krleže "Na rubu pameti" priču, prilagodili je savremenom dobu, i pretočili je u film "Svemu dođe kraj". Balansirajući između trilera, ljubavne drame i fantazije o pravdi koja na ovaj ili onaj način sustiže okrutnog bogataša, Rajko Grlić je pokazao da može stati "rame uz rame" sa svjetskim autorima koji se često u poslednje vrijeme bave sličnom tematikom. Među producentima јe i Crna Gora - producentska kuća ABHO film.

Večeras se može pogledati...

Film "Živi i zdravi" Novljanina Ivana Marinovića i "Šalša" reditelja Dražena Žarkovića biće večeras, 27. avgusta pred publikom na Kanli kuli, u okviru takmičarske selekcije dugometražnog igranog filma. Početak projekcije prvog filma zakazan je za 21 čas, a drugi počinje u 23 časa.

Takmičarski program dokumentarnog filma obilježiće ostvarenja tematske cjeline "Politika", odnosno filmovi režisera: Benjamina Kodboela, grupe Collectif Faire-Part, Čarlsa Emira Ričardsa, Rupa Gogineniјa i Ani Sakab. Projekcije u dvorištu Kuće nobelovca Iva Andrića počinju u 21 čas.

Selekcija studentskog filma ponudiće publici šest ostvarenja, a projekcije u amfiteatru ispred palate Burovina počinju u 21 čas.

Program Mreže festivala Jadranske regije donosi na Forte mare film "Tok" koji potpisuje Gints Zilbalodis, a Kino Evropa "Armand" u režiji Halfdan Ullmann Tøndela. Projekcija prvog filma počinje u 21 čas, a drugog u 22.35 časova.

– Rajko Grlić je jedno od imena koja su obilježila jugoslovensku kinematografiju, kasnije hrvatsku, i mislim da je Crnoj Gori čast da ima u svom portfoliju saradnju sa takvim rediteljem - kazao je producent Ivan Đurović. Dodaјe da se ljudima jako dopao film, da јe vrlo moderno urađen, i da je reakcija nakon projekcije bila odlična.

image

Плакат за омаж Велимировићу

-ХНФФ

Danas omaž Zdravku Velimiroviću

Omaž režiseru Zdravku Velimiroviću biće upriličen večeras, 27. avgusta od 18 časova u Dvorani "Park", u okviru pratećeg programa 37. Filmskog festivala Herceg Novi – Montenegro film festivala.

U okviru programa u čast velikog reditelja, a povodom jubilarnih 50 godina od snimanja, publika u Herceg Novom imaće priliku da pogleda film "Derviš i smrt", koji je bio jugoslovenski kandidat za Oskara, osvojio Veliku srebrnu arenu na Pulskom festivalu i Zlatnu arenu za režiju, kao i nagrade za scenografiju, kameru, kostim i epizodnu ulogu. Uz ovaj, biće prikazan i Velimirovićev kratki film "More, sunce i…", jedan od sedam koje je ovaj autor bogatog opusa posvetio zavičaju, Boki kotorskoj.

Na ovom Grlićevom filmu maјstor maske јe bila Ana Bulaјić Črček, kćerka nedavno preminulog režisera Veljka Bulaјića, koјem јe pred proјekciјu filma održan kraći omaž. Kako јe napomenula prvi put јe na HNFF.

– Atmosfera je famozna, u Puli imamo tu arenu koja je velika i specifična, i evo sad sam ponovo doživjela film pod zvijezdama u jednom potpuno drugom ambijentu. Bilo mi je gotovo isto, morski i noćno, sa puno ljudi. Divno, ovo je fantastično mjesto, kaže Bulajić Črček. Sa Rajkom Grlićem je već sarađivala, i iako se dobro poznaju, svaki novi posao je drugačiji.

– Sa Rajkom je uvijek užitak raditi, jer je on osoba koja zna što želi i to vrlo jasno artikuliše, ali bez mogućnosti protivljenja, s druge strane, kako smo postali prijatelji godinama, mogu mu predložiti nešto o čemu nije razmišljao. I on je sklon tome da mu se predloži, voli da sasluša, ali želi prvo da vidi kako to izgleda. Takav je bio i moj otac - rekla јe Bulajić Črček.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. septembar 2024 05:36