Редитељ Горан Бјелановић / -Goran Bjelanovic
25/05/2021 u 16:56 h
Aleksandar ĆukovićAleksandar Ćuković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

У конкуренцији "12 величанствених"

Филм "Балкански Д-мол", редитеља Горана Бјелановића номинован је за "Златног витеза" на једној од најпрестижнијих културних манифестација у Русији.

"Златни витез" jе једна од највећих културних манифестациjа на планети. Не укључуjе само такмичење наjпрестижниjих остварења филмске умjетности, већ и она из области књижевности, театра, музике. Та свечаност сабира све наjзначаjниjе личности из духовног и културног живота Русиjе, каже Бјелановић. Од руског патриjарха, министра културе, предсjедника Асоциjациjе филмских стваралаца... У почетку jе то била свесловенска манифестациjа, али оваj jубиларни 30. jе очигледно прекретница будући да у категориjи кратког филма, на примjер, поред осталих надмеће се и филм "Подарок", чиjи редитељ jе Казахстанац, а иза кога стоjе продукциjске куће из Русиjе, Њемачке, САД, Француске...

– Моj филм "Балкански Д-мол" ушао jе у "12 величанствених", што по аутоматизму значи да jе номинован за Златног витеза. Биће приказан два пута до 27. маjа. Како jе то велики и неслућени успjех можете закључити и по томе што су неки филмови, коjи су били званични проjекти држава кудикамо богатиjих од Црне Горе ушли тек у пратећи програм, дакле, ниjесу изборили такмичарску селекциjу. Лично, то што сам jеднак међу првима исто jе као да сам и први међу jеднакима. Квалитет jе већ доказан - остало jе питање среће. Jош ако споменем то што сам ушао у 12 од неколико стотина филмова из 27 држава, као и то да иза свих такмичарских филмова стоjи држава или државе, а изнад мене само Бог, онда свакоме мора бити jасно о каквом jе постигнућу риjеч. Додуше, кад већ то спомињем, наjвjероватниjе би ме требало дисквалификовати jер очигледно имам неупоредиво наjjачег помагача и савезника – казао је, између осталог, у изјави за "Дан", Бјелановић.

Подсјећамо, филм "Балкански Д-мол", аутора мр Горана Бjелановића, коjи живи и ради у Бару, освоjио jе специjалну награду на "Jахорина филм фесту 2020", у конкуренциjи 117 краткометражних играних филмова из 22 земље.

А.Ћ.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 21:39